ASA Osiguranje ispunilo sve poslovne ciljeve i u 2019.

​ASA Osiguranje – domaće društvo za osiguranje je i proteklu 2019. godinu završilo uspješno uz ispunjenje svih poslovnih ciljeva, što potvrđuje i zvanični izvještaj eksternog revizora Deloitte-a.

Foto: N.N. ASA Osiguranje ispunilo sve poslovne ciljeve i u 2019.

Dvocifreni rast bruto premije se nastavio u 2019. godini pa je u odnosu na 2018. godinu bruto premija povećana za 18,7%, uz dodatno povećanje stabilnosti i unapređenje svih ostalih finansijskih pokazatelja. Ukupan iznos premije u 2019. godini iznosio je 32.431.336 KM, a uporedno sa rastom premije i razvojem digitalizacije društva unaprijeđeni su poslovni procesi, čime je kvalitet usluga podignut na značajno viši nivo.

Iako je porast premije osiguranja doveo do povećanja priliva odštetnih zahtjeva, ASA Osiguranje je i dalje zadržalo ubjedljivo prvu poziciju u brzini obrade i isplate šteta (98,77%), što pokazuje da bez obzira na rast broja klijenata, društvo ostaje podjednako posvećeno svakoj izdatoj polisi osiguranja.

Efikasno i racionalno poslovanje, oprezno ulaganje i rast premije su rezultirali rastom profita ASA Osiguranja pa je onu 2019. godini iznosio 2.864.729 KM, što je rast od 41,5% u odnosu na 2018. godinu.

Pored toga, investiranjem u domaće kompanije i razvojem svoje prodajne mreže, vrijednost imovine ASA Osiguranja je u značajnom porastu.

 „Sav ostvareni profit i sredstva kumulirana pozitivnim poslovanjem ASA Osiguranje je reinvestiralo u Bosni i Hercegovini. Odlučili smo investirati u nekoliko domaćih kompanija jer mi, kao domaća kompanija, ne možemo računati na sopstveni rast bez rasta sredine u kojoj živimo i poslujemo. Želimo pokazati da je moguće u Bosni i Hercegovini napraviti kvalitetnu poslovnu priču uz pomoć domaće pameti i vrijednog rada, tako da će pozitivna ocjena koju smo dobili i od eksternog revizora biti dodatni podstrek da tako nastavimo i u budućnosti.

Imajući u vidu trenutne izazove tržišta osiguranja u BiH u vezi sa virusom COVID19, te ako posmatramo prošlogodišnje rezultate kroz prizmu trenutnih izazova, jasno je da nam je odgovorno i uspješno poslovanje u prošlosti osiguralo snagu i stabilnost u vanrednim situacijama kakva je ova u kojoj se trenutno svi nalazimo.

Zbog toga svi naši klijenti, dobavljači, partneri i zaposleni mogu i trebaju biti sigurni i bezbrižni“ istakao je predsjednik Uprave ASA Osiguranja Feđa Morankić.

Pozitivni rezultati iz 2019 su se, unatoč situaciji sa svjetskom pandemijom, nastavili i u 2020. godini pa treba istaći da je ASA Osiguranje nastavilo sa odgovornim i stabilnim poslovanjem, rastom premije i, što je najbitnije za klijente ASA Osiguranja, ažurnom, redovnom, i dalje ubjedljivo najbržom isplatom odštetnih zahtjeva na tržištu Bosne i Hercegovine.