Koliko je moguće hraniti se – zdravo!?

U današnjem brzom tempu života, pitanje zdrave ishrane postalo je ključno, posebno kada je riječ o našoj djeci. Sve više se suočavamo s izazovom pretilosti kod mladih, što može dovesti do niza zdravstvenih problema. No, postoji nada i inspiracija u tradicionalnim vrijednostima naših baka i nana koje su uvijek znale što je najbolje za nas.

Foto: N.N. Koliko je moguće hraniti se – zdravo!?

Svjesni smo da moderni način života, uz sve svoje prednosti, može udaljiti djecu od zdravih navika. Od prekomjerne upotrebe mobilnih uređaja do nedovoljne fizičke aktivnosti, mladi su izloženi brojnim izazovima. Stoga je važnije nego ikad prije da se vratimo korijenima, da se vratimo onome što su naše bake i djedovi znali, da je pravilna ishrana ključna za zdravlje i dobrobit.

U skladu s tim, Slavica Delibašić, bivša košarkašica i ovogodišnja ambasadorica projekta Zdravo! Baka/Nana dijeli svoje dragocjeno iskustvo i tajne pravilne ishrane svojih unuka.

"U moje vrijeme jedna od najbitnijih stavki u procesu dostizanja statusa vrhunske sportiste bila je pravilna ishrana, rekla bih čak vojnički strog režim ishrane, isplaniranost do najsitnijih detalja. Danas se o hrani u sportu promišlja još progresivnije jer je jasno da ne može svako isto jesti i ne postoji univerzalni pristup koji bi odgovarao svakome", govori Slavica i dodaje:

„Pravilna i uravnotežena ishrana nije samo bitna u životu sportista, već je ključna i za pravilan rast i razvoj. Iako su izazovi za roditelje slični kao i ranije, sada im u ovom modernom ritmu života ponekad nedostaje posvećenosti. Razumijem da je svakodnevica užurbana, prepuna obaveza, ali ništa ne može imati prioritet u odnosu na zdravlje vlastite djece“, izričita je Delibašić. 

Poziva sve bake i nane da podijele svoje dragocjene recepte i priče o tome kako su uspjele inspirirati svoje unuke da se hrane zdravije. Pobjednicu takmičenja očekuje vrijedna nagrada. 

Svoju baku/nanu možete prijaviti i vi, ali i baka/nana se može sama prijaviti jednostavnim popunjavanjem formulara koji se nalazi na oficijelnoj stranici kompanije Nestlé u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekat ne samo da slavi tradiciju i zdrav način života, već i pruža podršku kroz edukativne programe i resurse za roditelje i djecu. Tim stručnjaka sastavljen od nutricionista, sportista, pedagoga i roditelja posvećen je pružanju sveobuhvatne podrške kako bi porodicama olakšali put ka zdravijem načinu života.

Pridružite se Nestlé Zdravo! Baka/Nana projektu i zajedno gradimo zdraviju budućnost za našu djecu. Neka tradicija zdravlja i ljubavi prema hrani prenesena s koljena na koljeno bude vaša inspiracija za kvalitetniji život.

Budimo zajedno u ovom putovanju, jer zdrava porodica je sretna porodica.