Na omiljenom BiH skijalištu niče ekskluzivan projekat: Kreće prodaja apartmana u čudesnom kompleksu

JAHORINA - Na olimpijskoj planini Jahorini u Bosni i Hercegovini, jednoj od najpoznatijih zimskih destinacija u jugoistočnoj Evropi, trenutno je u finalnoj fazi izgradnja kompleksa koji će uvelike oplemeniti turističku sliku BiH ali i ovog dijela Europe.

Foto: N.N. Na omiljenom BiH skijalištu niče ekskluzivan projekat: Kreće prodaja apartmana u čudesnom kompleksu

Riječ je o dosad neviđenom kompleksu apartmana na ovim prostorima, a koji je građen po najvišim arhitektonskim, dizajnerskim i tehnološkim standardima. Cijeli kompleks “Monterra Concept Termag” građen je od prirodnih materijala uz umirujući dizajn interijera te revolucionarnu energetsku učinkovitost i održivost.

Ukupna vrijednost investicije kompleksa Monterra procjenjuje se na oko 15 milijuna eura, a što kompaniju Termag svrstava među najveće pojedinačne investitore na Jahorini ali i u cijeloj BiH.

Kompanija koja je 2020. krenula investirati u Monterru vlasnik je i istoimenog hotela Termag na Jahorini, globalno poznatog i jednog od najcijenjenijih hotela u BiH, a ista kompanija je prije dvije godine na Jahorini uspješno akvizirala i hotel Košuta.

Budući kompleks je prvi hotelski kompleks na području BiH sa energanom koja kao gorivo koristi biomasu iz obnovljivih izvora energije te emitira najmanju moguću razinu štetnih čestica. Projekat za izgradnju energane izradila je austrijska kompanija Hargassner.

Dodatna posebnost energane jest njen veliki kapacitet zbog čega je omogućen priključak i drugim hotelima na energetski održiv sistem grijanja zbog čega će cijela Jahorina u budućnosti trošiti isključivo ekološki prihvatljiv energent i time poslati snažnu poruku o očuvanju okoline. Trenutno pet objekata koristi ovaj sistema grijanja.

Prvi čovjek Termaga, Aleksandar Lazarević, otkrio je detalje.

“Monterra je o moderan, energetski neovisan i izvrsno lociran kompleks apartmana smješten u središtu olimpijske planine Jahorine. Kompleks je multifunkcionalan i budućim vlasnicima nudi 81 apartman opremljen najkvalitetnijim materijalima u neoplaninskom stilu. S izgradnjom projekta započeli smo uvažavajući  želju brojnih posjetitelja da upravo na Jahorini imaju u vlasništvu svoj kutak pod nebom, a gdje se mogu u potpunosti prepustiti čarima ove planine”, izjavio je Lazarević ustvrdivši kako je cilj Termaga od Jahorine napraviti svjetsku skijašku destinaciju.

Nije manje važna niti činjenica da je za dizajn interijera angažovan poznati arhitekt iz Sarajeva Amir Vuk Zec, jedan od najboljih stručnjaka u svom području te dobitnik brojnih nagrada.

Po strukturi će novi apartmani biti dvosobni i trosobni s površinom od 41 do 121 metara četvornih. Baš svi apartmani imaće terasu, a zavisno o poziciji određen broj jedinica imaće čak i dvije terase s kojih se pruža spektakularan pogled na planinske masive Jahorine.

Nemanja Vučetić, direktor marketinga Termaga dodaje kako će apartamni biti opremljeni po principu “ključ u ruke” te će prvi vlasnici krenuti s useljevanjem u decembru ove godine.

“Investitor za opremanje apartmana koristi najkvalitetnije prirodne materijale, a prateći svjetske trendove i u potpunosti uvažavajući zahtjeve tržišta svaki apartman u Monterri imat će osiguran prostor za ski opremu u skijašnici. Istaknuo bih da će Monterra biti luksuzna destinacija sa svojom recepcijom, restoranom, garažom i modernom praonicom rublja koja zahvaljujući svojim tehnološkim karakteristima također ide za očuvanjem okoliša”, istaknuo je Nemanja Vučetić.

Iz Termaga su za buduće vlasnike apartmana priredili i ekskluzivne pogodnosti. Jedna od njih manifestira se da hotelsko osoblje Termaga vodi brigu o održavanju ali i iznajmljivanju apartmana tijekom ugovorenog razdoblja.

Jahorina, omiljeno izletište ljubitelja zimskih sportova iz Hrvatske, BiH i Srbije još od osamdesetih nosi epitet olimpijske planine i modernog, svjetskog skijališta koje obiluje zabavnim i sportskim sadržajima dok o netaknutoj prirodi, vrhunskoj gastronomiji, čistom zraku i planinskim potocima redovito pišu i svjetski turistički časopisi.

O Termagu:

Termag Hotel Jahorina je moderan hotel kategorizovan sa 4 zvjezdice i s bogatom ponudom različitih sadržaja tokom cijele godine. Zauzima centralno mjesto u ski centru Jahorina. Nalazi se na 1550 m nadmorske visine, neposredno uz stazu i žičare. Raspolaže sa 71 komfornom sobom, 21 luksuzno opremljenim apartmanom i jednim predsjedničkim apartmanom. Kompletan enterijer i namještaj u hotelu je originalno dizajniran i izrađen od punog drveta. Hotel ima svoj wellness, spa, teretanu i mnoštvo sadržaja za zabavu ali i niz konferencijskih dvorana koje su postale sinonimom za poslovne sastanek, mitinge, kongrese i team-buildinge diljem juogistočne Europe. Hotel Termag takođe nudi i bogatu ponudu za ljetne aktivnosti u prirodi - pješačenje, planinarenje, planinski biciklizam, alpinizam i paraglajding, planinske izlete, vožnje biciklima i quad-bike vozilima, lov, berbu šumskih plodova i ljekovitog bilja, obilazak mnoštva izvora…

O Olimpijskom centru Jahorina:

Sportski olimpijski centar Jahorina nalazi se na istoimenoj planini Jahorina. Sarajevo i Jahorina su 1984. godine bili domaćini 14. zimskih Olimpijskih igara i do današnjeg dana, ova planina predstavlja jedan od najvećih skijaških i zimskih turističkih centara na jugoistoku Europe. Najviši vrh planine je Ogorjelica (1916 m), zatim slijedi Sjendište (1910 m), Košuta (1907 m) te Crni vrh (1788 m). Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175 i to od listopada do kraja svibnja. Jahorina se nalazi na granici miješanja mediteranskih i kontinentalnih zračnih strujanja te posjeduje izuzetno pogodnu klimu. Tijekom ljeta, planina je prekrivena zelenom travom, dok se od raslinja na njoj mogu vidjeti bukva, jela, smreka, javor, kao i veliki prostrani pašnjaci i livade s potocima i izvorima. Planina ima vrlo povoljnu klimu sa prelijepim proljećem i ljetom.