SAVRŠENO ČISTO BY STIHL: 5 najboljih načina za korištenje visokotlačnog perača

Visokotlačni perači dovoljno su svestrani da mogu obaviti cijeli niz poslova čišćenja. Bez obzira jeste li već s njima radili ili tek razmišljate o kupovini, ovo je 5 najboljih načina za korištenje vašeg STIHL visokotlačnog perača!

Foto: Ustupljena fotografija SAVRŠENO ČISTO BY STIHL: 5 najboljih načina za korištenje visokotlačnog perača

Čišćenje automobila

Čišćenje vašeg vozila puno je jednostavnije s visokotlačnim peračem od ručnog pranja

pomoću standardnog vrtnog crijeva. Preporučujemo korištenje seta za raspršivanje sa sapnicom za pjenu koja u kombinaciji sa STIHL CC 100 šamponom & voskom za čišćenje vozila učinkovito  odstranjuje i najtvrdokornije prljavštine prije nego što uopće posegnete za spužvom.

STIHL sapnica za pjenu kompatibilna je sa svim STIHL peračima

Prije početka pranja, uklonite nečistoće poput grančica i lišća s vozila. Za početak koristite vodu smanjenog izlaznog pritiska i sapnicu lepezastog mlaza. Sapnicu usmjerite pod blagim uglom u odnosu na površinu karoserije te zadržite udaljenost između sapnice i površine na minimalno 30 cm kako bi se izbjeglo oštećenja laka, kao i osjetljivijih gumenih elemenata s vanjske strane vozila. Tako isperite najgrublju nečistoću s površine. Potom STIHL četku za pranje vozila pričvrstite na pištolj perača i nježno očistite svu rastopljenu nečistoću. U ovoj fazi možete oprati gume i ratkape, pri čemu budite oprezni pri pranju gumenih elemenata te izbjegavajte upotrebu presnažnog i direktnog mlaza vode. STIHL visokotlačni perač možete koristiti i za čišćenje bicikla ili motocikla i uvijek pazite na odgovarajući radni pritisak.

Izbjegavajte pranje vozila u periodima ekstremno niskih ili visokih temperatura zraka. Time ćete izbjeći nagla grijanja odnosno hlađenja boje, koja mogu prouzrokovati pukotine i oštetiti lak. Za vrućih ljetnih dana pričekajte da temperatura padne, pa vozilo perite ili u jutarnjim ili u kasnim popodnevnim satima kada se lak ohladi.

Čišćenje prljavštine s terase i popločanih staza

STIHL Rotirajući valjak s četkom za čišćenje vanjskih površina (terase s drvenim ili kamenim oblogama, fasada ili garažnih vrata, prozora i solarnih panela)

Korištenjem visokotlačnog perača vratit ćete svojoj drvenoj terasi i popločanoj stazi njihovu izvornu boju. Općenito vrijedi: Nikad ne čistite drvene terase izravnim mlazom visokotlačnog perača. Postoji rizik da pritisak ispere ljepilo za drvo i drvo brže postane krhko. Čvrsto drvo kao npr. rubinija ili hrast podnose pritisak vode od maksimalno 100 bara, dok mekše drvo kao što su četinjače npr. smreka i ariš podnose pritisak do 50 bara ili ga očistiti ručno. Ekološki prihvatljiva i jeftina varijanta je čišćenje sa sodom (natrijevim karbonatom) ili klasičan način s mekanim sapunom i četkom.

STIHL RA 110 Čistač površina

Čišćenje vrtnog namještaja

Ako je vaš vrtni namještaj većim dijelom godine na otvorenom, on će stalno prolaziti kroz cikluse topline, hladnoće, kiše i snijega i biti će izložen raznim nečistoćama. Temeljito čišćenje vrtnog namještaja barem jednom u godini trebalo bi postati sastavni dio vašeg kalendara. Bez obzira na materijal od kojeg je izrađen vaš vrtni namještaj, uvijek izbjegavajte koristiti agresivna sredstva za čišćenje, četke za struganje i grube spužve. Time se oštećuje i stvara hrapava površina namještaja, što omogućava malim česticama prljavštine da uđu u materijal i tamo se talože. Ako je vaš vrtni namještaj izrađen od drveta, savršeno je sigurno koristiti visokotlačni perač. Uz malo opreza i većom udaljenošću, od približno 70 do 100 centimetara, može se ukloniti posebno tvrdokorna prljavština. Prethodno testirajte perač na neupadljivom dijelu namještaja. Time ćete osigurati da visoki pritisak ne oštećuje osjetljivu drvenu površinu. Ipak, budite oprezni jer to može ukloniti ulje, stoga se pobrinite da sve ponovno nauljite čim se osuši.

Čišćenje fasade i staklenih površina

Ništa nije tako podložno vanjskim utjecajima kao kućna fasada. Kiša, prašina i nečistoća ostavljaju svoj trag na površini; UV-zrake, vrućina i hladnoća također ju oštećuju. S vremenom se stvaraju vidljivi tragovi koji narušavaju izgled, ali i opće stanje zgrade. Redovito i temeljito čišćenje fasade možete jednostavno obaviti uz pomoć visokotlačnog perača i uobičajenog sredstva za čišćenje za kućanstvo. Odabir odgovarajućeg STIHL visokotlačnog perača relativno je jednostavan.

STIHL rotirajuća četka za pranje osjetljivih površina

Model bi trebao biti kompatibilan s priborom za čišćenje površina kojim može temeljito ukloniti prljavštinu s neosjetljivih fasade. Tako npr. STIHL RA 110 može se koristiti u kombinaciji s peračima RE 90 – RE 170, i kao takav iznimno je učinkovit pri pranju kako horizontalnih, tako i vertikalnih ploha. Pri korištenju sredstava za čišćenje dobro je koristiti biorazgradiva sredstva, kao što je STIHL CS 100 sredstvo za pranje kamenih obloga i fasada. Ovo sredstvo učinkovito uklanja tvrdokorne zelene naslage, prljavštinu, čađu i prašinu. Radni pritisak odgovarajući za ovaj zadatak ovisi o konkretnom slučaju. Osjetljive i stare fasadne obloge potrebno je čistiti pomoću mlaza vode nižeg pritiska, dok čvršće obloge kao što su drvo ili posebna fasadna cigla, bolje podnose visoki pritisak vode iz perača. Preporučujemo svakako u početku prati fasadu pomoću mlaza vode pod nižim pritiskom, postupno povećavajući pritisak, ali iznimno obazrivo kako ne bi došlo do oštećenja fasadne obloge. STIHL rotirajući valjak s četkom učinkovito će očistiti i garažna vrata, staklene ograde i solarne panele.

STIHL rotirajući valjak s četkom

Čišćenje slivnih cijevi

Set za čišćenje cijevi posebno je prilagođen za rad sa STIHL visokotlačnim peračima pri poslovima čišćenja oluka i slivnih cijevi. Cijev ovog seta završava sapnicom koja omogućava uklanjanje i najtvrdokornijih začepljenja. Pri tome istovremeno koristite snagu vode pod pritiskom i mehanički probojni učinak cijevi, čime možete bez napora i temeljito očistiti slivne cijevi. To ćete obaviti u slijedećih 5 koraka: 1. Pričvrstite cijev pribora za čišćenje oluka na visokotlačni perač; 2. Uvedite cijev za čišćenje u slivnu cijev koju namjeravate oprati; 3. Uključite visokotlačni perač; 4. Kružnim pokretima cijevi oslobodite čep od lišća i nečistoće; 5. Nastavite s ispiranjem cijevi, sve dok voda koja istječe ne bude bistra i čista.

STIHL set za čišćenje slivnih cijevi