Samir Velić je dobro i nastavlja život bez opake bolesti

U septembru prošle godine Kladušanin Samir Velić se liječio od zloćudnog tumora grkljana, a sada nakon prvog kontrolnog pregleda imamo dobre vijesti.

Foto: N.N. Samir Velić je dobro i nastavlja život bez opake bolesti

Samir Velić iz Velike Kladuše, prošao je težak put od dana kada je dobio dijagnozu zloćudnog tumora grkljana do danas, kada je završio prvi kontrolni pregled nakon liječenja u Banjaluci. Nakon pregleda, Samir je iznio kako se osjeća i kakav je ishod liječenja.

"Evo me, živ sam i zdrav, i nije mi odstranjen grkljan, imam glas i pričam. Osjećam se dobro i ja najbolje znam kako sam. Ostalo je malo otoka od zračenja, ali to će proći", Samir je odgovorio vidno zadovoljan.

Samir je sada u mogućnosti da se opet vrati svom svakodnevnom životu, a traumu koju je proživio može napokon ostaviti iza sebe.

Njegov ordinirajući ljekar, dr Pavle Banović, specijalista radijacione onkologije čija su uža specijalnost tumori glave i vrata, je objasnio kompleksnost Samirovog slučaja i koliko napora je uloženo da se postigne ovako dobar rezultat liječenja.

dr Banović i pacijent Samir Velić
dr Banović i pacijent Samir Velić

"S obzirom na anatomsku kompleksnost glave i vrata, i liječenje pacijenta s karcinomom ove regije zahtijeva studiozan pristup i posvećenost detaljima zbog blizine vitalnih organa. Aplikacija tumoricidne doze u ovako složenim slučajevima traži najsavremeniju radioterapijsku opremu koja omogućava primjenu tehnika kojima je moguće sprovesti liječenje. U ovakvim slučajevima, potrebno je zadovoljiti sve principe savremene radioterapije koji podrazumijevaju aplikovanje radikalne doze uz poštedu svih vitalnih organa regije glave i vrata, uz minimum akutnih neželjenih reakcija."

Kako kaže dr Banović, redovnim praćenjem pacijenta u toku terapije, akutne neželjene reakcije se svode na minimum, te se terapija u najvećem broju slučajeva uspješno kompletira bez pauza, što je radiobiološki izuzetno značajno.

"Ovakvim pristupom liječenju očekujemo da se na kontrolnim pregledima, na tromjesečnom intervalu pokaže da je postignut željeni terapijski efekat koji se potvrđuje i klinički i dijagnostički."

Samir je jedan od mnogih zadovoljnih pacijenata koji su se liječili u Centru za radioterapiju Banjaluka.

Ovaj medicinski centar postoji od 2010. godine i prije dvije godine je izvršio zamjenu opreme s najsavremenijom opremom za liječenje onkoloških bolesnika radioterapijom što je izuzetno značajno kod karcinoma regije glave i vrata gdje preciznost isporuke doze ima presudan značaj kod razvoja kasnih neželjenih reakcija.

Već 12 godina Centar za radioterapiju Banjaluka pruža savremene usluge osiguranicima u Republici Srpskoj, a sa dva najnovija TrueBeam® akceleratora kapaciteti su i iznad toga, te se usluga može pružiti i privatnim pacijentima.

Zadovoljni Samir na kraju svima poručuje:

"I ja sam htio ići u Tursku da se liječim, ali sam srećom sve obavio u Banjaluci. Mogu da kažem još jednom - Banjaluka mi je spasila život…"