U organizaciji EFSE-a održana konferencija "Ulaganje za opšte dobro: Od ESG rizika do nagrada"

Razvoj finansijskog sektora treba osigurati inovativne prakse s većim društvenim i ekonomskim učinkom, poruka je sa dvodnevne konferencije "Ulaganje za opšte dobro: Od ESG rizika do nagrada", održane u Sarajevu u organizaciji Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE).

Foto: Ustupljena fotografija U organizaciji EFSE-a održana konferencija "Ulaganje za opšte dobro: Od ESG rizika do nagrada"

Posvećena utjecaju ESG (Environmental, Social, and Governance – okruženje, društvo, upravljanje) inicijativa na Zapadnom Balkanu, te istraživanju budućnosti održivih finansija, konferencija je okupila više od 250 lidera iz vodećih finansijskih i bankarskih institucija u regionu, te predstavnike Evropske komisije, KfW razvojne banke i Njemačkog federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Razgovaralo se o integrisanim pristupima upravljanju ESG-om i regulativama koje se razvijaju, izazovima ESG-a za mala i srednja preduzeća te o harmonizaciji profita i zaštite životne sredine u održivom poljoprivrednom sektoru. Kako zajedno izgraditi inovativna rješenja ka uvijek izazovnom održivom napretku, i ESG inicijative iskoristiti kao priliku za razvoj na Zapadnom Balkanu, bile su teme panela o kojima su diskutirali vrhunski stručnjaci iz oblasti finansija.

"Svjesni smo da finansijsko tržište, globalni finansijski trendovi i klimatske promjene zahtijevaju nove pristupe proizvodima i uslugama. U pružanju inovativnih finansijskih usluga na dnevnom su redu nova pitanja: održivo finansiranje, zelene finansije i savremene tehnologije. CBBiH odlučna je da unaprijedi interne standarde, pravila i procedure u smislu održivosti ekološkog, društvenog i korporativnog upravljanja, odnosno ESG-a", izjavio je Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), koji je pozdravio učesnike ovog značajnog skupa.

Akronim za ekološko, društveno i korporativno upravljanje - ESG podrazumijeva tri ključna područja koja bi se trebala uzeti u obzir prilikom kreiranja poslovne strategije, istaknuto je. “ESG je trenutno, i vjerujem se da će ostati jedan od dugoročnih globalnih trendova i regulatornih zahtjeva. Od banaka i kompanija se očekuje da vode računa o pozitivnom uticaju svog poslovanja i da se odgovorno ponašaju prema svim interesnim grupama i da razumiju značaj, ne samo finansijskih, nego i društvenih i ekoloških aspekata poslovajna. Svi regulatorni zahtjevi na nivou EU, a to dolazi i kod nas, idu ka tome da se uspostave ovi ciljevi, te neće biti moguće poslovati, niti izvoziti u EU ukoliko niste usklađeni sa ESG standardima”, pojasnila je Amra Omeragić, investicijski menadžer u Finance in Motion, jednom od vodećih svjetskih impakt fondova koji savjetuje EFSE.

"Društveno odgovorno poslovanje je bitna tema i važno je skrenuti pažnju na važnost održive agende, održivog finansiranja i na sve izazove sa kojima se susreću kompanije i banke", potvrdila je Elvira Lefitng, direktorica Finance in Motion.

Da je ova konferencija potvrdila kolektivno opredjeljenje regije Zapadnog Balkana za održivu budućnost istakao je predsjedavajući odbora EFSE-a dr. Klaus Müller. "Vjerujemo da pružanje prilike poduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima da integrišu ESG principe u svoje osnovne strategije i operacije od samog početka nije samo izbor, već i neophodnost. Kako se ekonomije razvijaju, tako se moraju mijenjati i pristupi poslovanju i društvenom uticaju”, poručio je.

Na konferenciji je naglašeno i kako ESG treba biti prepoznat kao transformacijsko putovanje kroz upravljanje, strategiju i risk menadžment, a učesnici su zaključili da ESG definitvno ne predstavlja teret već priliku za novom ulogom finansijskih institucija u svom poslovanju.