SP Qatar 2022.

Atletika

Jelena Gajić, blista na dva fronta: Rekorderka sa zlatnom značkom

Jelena Gajić, blista na dva fronta: Rekorderka sa zlatnom značkom
Foto: N.N. | Jelena Gajić, blista na dva fronta: Rekorderka sa zlatnom značkom
Edin Spržo

Aktuelna državna prvakinja u atletici, Jelena Gajić (25) nedavno je dobila zlatnu značku odnosno titulu najboljeg studenta na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta u Banjaluci.

Tako je ova vrhunska sportistkinja iz Prnjavora stekla zvanje diplomiranog profesora fizičkog vaspitanja.

Ime Jelene Gajić, bh. rekorderke na 400 i 800 metara treba da bude primjer mnogima, posebno u sportu zbog kojeg se veliki broj odlučuje da zanemari školovanje. U slučaju ove Prnjavorčanke to nije bio slučaj, što se nakon nekoliko godina isplatilo.

“Prilikom odabira fakulteta postojale su dvije opcije, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta-smjer opšti nastavnicki ili Arhitektura prema kojoj gajim takođe veliku ljubav. Prelomilo je to što sam željela da učim o sportu i da znam šta radim i čemu sve služi i šta se dešava u mom organizmu tokom treniranja. Isto tako volim i rad sa djecom”, počela je razgovor sa “Nezavisne” jedna od najboljih bh. atletičarki.

Zlatnu značku, titulu najboljeg studenta dobija student sa najboljim prosjekom oba smjera, mora dati ispite u roku i diplomirati. Sve je to uspjelo Gajićevoj, koju su motivirali mnogi ljudi. 

“Naravno, na početku fakulteta sam željela samo završiti, bez neke pretjerane muke, kako se kaže čisto koliko je dovoljno za ocjenu. Nakon par sedmica moja odluka se mijenjala, motivisali su me različiti ljudi, profesori... Najveću motivaciju i podršku sam imala u mom treneru prof. dr Vladimiru Jakovljeviću koji me savjetovao da učim da znam, a ne da položim ispit. Imala sam jaku želju da budem primjeran student zbog trenera njegovog ugleda, ipak je on profesor, a ja njegov pulen. Ako bi se desilo da napravimo vrhunski rezultat nisam željela biti upamćena kao loš student”, ističe naša sagovornica i dodaje:

“Takođe prof. dr. Amela Matavulj je jedan vrhunski profesor koji je budio u meni želju za učenjem. Nadam se da ću sljedece godine biti magistar, pošto sam upisala master studije na istoimenom fakultetu u Banjaluci”.

Za ovo veliko postignuće kako na stazi tako i van nje, zahtjevalo je veliko odricanje, kao i Jeleninu veliku želju i trud.

“Prvenstveno je to moje uloženo vrijeme i trud, a zahvala ide roditeljima što su mi omogućili da se školujem. Treneru Jakovljeviću koji je bio ogromna podrška. Teško je bilo, bilo je tu i plakanja znala sam provoditi po 3 do pet seti u gimnastičkoj i plesnoj sali, bazenu. Uživala sam u svakom trenutku, međutim to se izuzetno odražavalo na moj trening preko umora, pa zimi sam trenirala naveče kad je najhladnije jer nisam stizala od fakulteta. Tokom studiranja sam bila pedantan student koji nije imao mnogo izostanaka. Smatram da svi studenti koji treniraju trebaju biti predani prvo fakultetu zatim sportu. Nažalost ja ne živim od atletike, nemam sponzore, ali je velika ljubav”, nagalašava Gajićeva.

Iako je stekla zvanje akademskog građanina još uvijek nema namjeru odustati od atletike.

“I pored svega toga sam uspjela više puta obarati rekorde BiH i ispunjavati norme za Mediteranske igre i Evropsko prvenstvo. Pripremam se za narednu sezonu, pa vidjećemo tek na kontrolnim trkama u kom pravcu ide forma. Olimpijske igre u Parizu su i dalje cilj. Zahvalia bi se još dekanu Borku Petroviću, profesorici Snežani Bijelić, Svjetlani Gajić, Goranu Grahovcu, Senki Bajič i Aleksandru Kukriću”, zaključila je u razgovoru za “Nezavisne” Jelena Gajić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije