Fudbal

Bh. klubovi čekaju licence

Bh. klubovi čekaju licence
Foto: Velibor Tripić | Bh. klubovi čekaju licence

Iako je BH Telecom Premijer liga Bosne i Hercegovine još u prekidu zbog pandemije virusa korona, klubovi i Nogometni/Fudbalski savez BiH aktivno rade na procesu licenciranja za narednu sezonu.

Sutra bi trebalo da bude održana sjednica Prvostepene komisije za licenciranje. Klubovi su bili dužni dostaviti dokumentaciju kako bi pribavili dozvolu za nastup u BHT Premijer ligi BiH za sezonu 2020/21, kao i eventualno učešće u evropskim takmičenjima za koja su kriteriji nešto stroži.

Sada već uobičajeno za klubove iz Bosne i Hercegovine finansijski kriterij je uvijek najzahtjevniji. Dugovanja, neizmirene obaveze prema igračima, trenerima, uposlenicima ili drugim klubovima ranijih godina ostavili su nekoliko klubova bez licence. Željezničar je tako prošle sezone ostao bez nastupa u Evropi, a Borac prije nekoliko godina bez učešća u bh. eliti. Postupkom licenciranja klubova obuhvaćen je i administrativni, pravni, sportski i infrastrukturni aspekt.

U slučaju odbijenice od strane Prvostepene komisije, klubovi imaju pravo na žalbe kod Drugostepene komisije, koja donosi i konačnu odluku. Sjednica Izvršnog odbora N/FS BiH na kojoj će biti odlučeno o nastavku aktuelne sezone trebalo bi da bude održana početkom naredne sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije