Fudbal

Četvrto finale "azura"

Četvrto finale "azura"
Foto: Tanjug/AP | Četvrto finale "azura"

Fudbalska reprezentacija Italije izborila je četvrto finale na evropskim prvenstvima nakon što je u utorak naveče u polufinalu Eura 2020. u fantastičnoj utakmici eliminisala Španiju.

U evropskom klasiku "azuri" su se tako ujedno revanširali "crvenoj furiji" za težak poraz rezultatom 0:4 u finalu Evropskog prvenstva 2012. Igrali su Italijani u svojoj bogatoj istoriji i finale smotre najboljih reprezentacija Starog kontinenta 2000. u Belgiji i Nizozemskoj, ali su i tada ostali uskraćeni za pehar koji je nakon pobjede 2:1 pripao Francuskoj.

Godine 1968, pobijedivši reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije na domaćem terenu u Rimu, osvojili su svoje prvo veliko takmičenje nakon Svjetskog prvenstva 1938. To je ujedno bilo jedino finale Eura do danas, kada su se igrale dvije utakmice.

Nakon što su produžeci prve utakmice završili neriješenim rezultatom 1:1, pravila su tada nalagala da se nekoliko dana kasnije igra još jedna utakmica. U "uzvratu" su Italijani slavili 2:0.

A 53 godine poslije, rezultat 1:1 bio je i u utorak naveče nakon 90 minuta utakmice polufinala sa Španijom. U prvom poluvremenu golova nije bilo, da bi u 60. minuti Federiko Kjeza, koji je proglašen i najboljim igračem meča, doveo Italiju u prednost.

Ipak, Alvaro Morata je u 80. minutu zatresao mrežu za 1:1 i donio Špancima produžetke, ali odluka je pala u penalima (4:2). Na sreću selektora Roberta Manćinija, jedini neprecizan bio je Manuel Lokateli, a na drugoj strani nisu pogodili Dani Olmo i Alvara Morata. 

"Španija je bila fantastična, ali mi smo više željeli to finale, bili više motivisani i na kraju smo uspjeli. Naša timska igra je ponovo napravila razliku. Imali smo to nešto više što je bilo dovoljno za pobjedu i veliko finale. Čak i kada je Lokateli promašio prvi penal, svi smo bili mirni i vjerovali da možemo pobijediti", rekao je Kjeza.

Italijanska reprezentacija za vikend se ponovo vraća u London. Na "Vembliju" će u nedjelju igrati finale protiv boljeg iz sinoć odigrane druge utakmice polufinala između reprezentacija Engleske i Danske.

Jedan od najiskusnijih u redovima prvih finalista ovogodišnjeg Eura, defanzivac Leonardo Bonući, koji je u karijeri odigrao mnoštvo velikih utakmica, za ovu sa Španijom je istakao da je bila posebna.

"Ovo je bila najteža utakmica koju sam igrao. Još jednom je ova reprezentacija pokazala izdržljivost koja krasi nas Italijane. Ovo je bolna radost i zato je još ljepša.

Sad kad smo na centimetar do cilja moramo se oporaviti i napraviti taj zadnji korak. Ne smijemo se zadovoljiti, moramo se vratiti za vikend sa istim stavom i osvojiti trofej koji nam bježi već više od 50 godina", rekao je Bonući.

Stop Bonućiju

Slavlje reprezentativaca Italije nakon gola Federika Kjeza na momenat se prenijelo skoro na same tribine, a manji incident imao je defanzivac Bonući.

Naime, nakon što su završili sa slavljem na tribini sa navijačima, igrači su krenuli nazad na teren, a jedan od redara nije prepoznao Bonućija i mislio je da se radi o navijaču, te mu prvobitno nije dao da se vrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije