Fudbal

Edin Džeko ušao u igru i postigao pobjedonosni gol protiv Luksemburga

Edin Džeko ušao u igru i postigao pobjedonosni gol protiv Luksemburga
Foto: Twitter | Edin Džeko ušao u igru i postigao pobjedonosni gol protiv Luksemburga

Fudbalska reprezentacija BiH savladala je večeras u prijateljskoj utakmici na zeničkom Stadionu "Bilino polje" selekciju Luksemburga s 1:0 (0:0), a strijelac jedinog gola bio je kapiten Edin Džeko.

"Zmajevi" su pobjedonosni gol postigli u 86. minuti, kada se Džeko, nakon ubačaja sa desne strane Hrvoja Miličevića, najbolje snašao u gužvi u petercu gostiju i zatresao mrežu. 

Bio je to prvi trijumf bh. tima nakon četiri vezana poraza. Zadnji gol za bh. selekciju postigao je Luka Menalo, u 69. minuti meča protiv Finske, u kojem su "Zmajevi" poraženi s 1:3.

Puleni selektora Ivajla Peteva bolje su otvorili utakmicu te već u 1. minuti, tačnije u 40. sekundi, preko Smaila Prevljaka imali priliku postići gol. 

Prevljak je izašao sam pred Anthonja Morisa, ali je gostujući golman blagovremeno istrčao te nogom spriječio da lopta završi u mreži. 

U četvrtoj minuti Adi Nalić je dobro primio loptu u šesnaestercu gostiju na desnoj strani, uposlio Ermedina Demirovića na 15-ak metara od gostujućeg gola, ali je njegov šut završio preko gola.

Gosti su opasno zaprijetili u 6. minuti, kada je Florian Bohnert prošao po desnoj strani, ušao u 16-erac te pokušao u petercu pronaći Gersona Rodriguesa. 

Anel Ahmedhodžić je bio na mjestu te izbio loptu u korner. 

Pokušaj Vladana Danilovića u 28. minuti sa više od 25 metara, golman Moris je uhvatio na gol-liniji. Moris je i u 33. minuti, na sedam metara od svog gola, pokupio loptu ispred Amera Gojaka, koga je pokušao uposliti Demirović.

Adi Nalić je u 41. minuti ukrao loptu na svojoj polovini, dugo vukao te uposlio Prevljaka, koji sa 15-ak metara šutirao pored gola. Nalić je u 44. minuti izbio sam pred Morisa te šutirao sa oko 14 metara, ali je Moris lako odbranio. Gojak je u 45. minuti šutirao sa oko sedam metara sa lijeve strane, ali je Moris odbranio i njegov šut pa se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0. 

U nastavku su opasniji po gol bili gosti, ali je jedini gol postigao bh. tim.

Rodrigues je u 55. minuti šutirao sa oko 25 metara, ali je lopta otišla preko gola. 

Nakon greške protivničkog igrača, Luka Menalo je u 77. minuti imao priliku da iz peterca postigne gol, ali je i njegov šut zaustavio Moris. 

Uzvratio je na drugoj strani u 78. minuti Rodriguez, ali je i bh. golman Nikola Vasilj odbranio njegov šut.    

U 86. minuti Džeko, se nakon ubačaja sa desne strane Hrvoja Miličevića, najbolje snašao u gužvi u petercu gostiju i zatresao mrežu za konačnih 1:0.

Naredni susret selekcija BiH igra 4. juna na gostovanju kod Finske, u okviru 1. kola Treće grupe  B Lige nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije