Fudbal

FIFA na mukama: Katar zaboravljen, slijedi nešto što nije viđeno do sada

FIFA na mukama: Katar zaboravljen, slijedi nešto što nije viđeno do sada
Foto: Youtube/Tanjug/AP | FIFA na mukama: Katar zaboravljen, slijedi nešto što nije viđeno do sada

Završeno je Svjetsko prvenstvo u najmanjoj zemlji (Katar), a već sada mogu početi pripreme za najveće do sada koje će se odražati 2026.godine - prvi mundijal u istoriji koji će organizirati tri domaćina – Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada.

Visoki neboderi Dohe, svjetlucavi stadioni i blistave stanice metroa sada su prošlost fudbala. FIFA je bila oduševljena organizacijom u Kataru uprkos brojnim kontroverzama i kritikama. Za četiri godine nas očekuje nešto sasvim novo. Svjetsko prvenstvo u tri zemlje, a ne u jednom gradu. Na čak 16 lokacija podijeljenih na četiri vremenske zone.

Biće to prvo prvenstvo sa 48 selekcija umjesto dosadašnje 32. Dobićemo više selekcija iz Afrike, Azije i Amerike, a direktnu vizu imaće selekcija iz Okeanije. Iako još uvijek nije poznat format takmičenja postoji mogućnost da bude odigrano čak 104 susreta u 33 dana. Postoji scenarij da iz grupne faze prođu dvije prvoplasirane ekipe i osam najbolje trećeplasiranih kako bi se dobilo 32 najbolja (to bi značilo 104 meča). Međutim ima i dosta drugih opcija kako bi se smanjio broj utakmica. Spominje se da bi pobjednici grupa bili povlašteni u žrijebu, ali to bi onda prominilo čitav koncept turnira.

Format sa 16 grupa po tri tima za 2026. donosi 80 utakmica tokom 32 dana. Ipak, ovaj format po kojem bi dvije reprezentacije iz svake grupe prošće u sljedeću fazu, sada izgledaju opasno dosadno i potencijalno sa plodnim tlom za kalkulacije. FIFA je ranije ove godine priznala da je zabrinuta zbog mogućnosti namještanja rezultata u kojima bi dvije ekipe mogle da odigraju povoljan rezultat za obje, što bi eliminisalo treću ekipu iz grupe.

U svaku slučaju FIFA je pred velikim ispitom kako sve to organizovati, no svjesni su da bi više utakmica značilo više novca od televizijskih prava, a kako Svjetsko prvenstvo donosi oko 90 posto prihoda FIFA, čelnici će biti u iskušenju. Kako je rekao šef komisije FIFA za globalni fudbalski razvoj Arsen Venger, jedna solucija je 12 grupa od po četiri tima, s najboljim trećeplasiranim selekcijama koje prolaze dalje zajedno s prve dvije, ili druga opcija je da se Svjetsko prvenstvo podijeli u dva odvojena takmičenja od po 24 reprezentacije (po šest grupa sa četiri ekipe). Pobjednik svakog od tih odvojenih takmičenja sastao bi se u finalu. 

Prvenstva u Kataru je trajalo 29 dana sa četiri utakmice po danu u prva tri kola. Ono što je sigurno jeste da će veliki evropski klubovi vršiti veliki pritisak na FIFA da spriječi proširenje turnira koji traje duže od maksimalno 33 dana. Rješenje je očigledno, tada bi imali do šest utakmica po danu u prvom kolu.

Obzirom na vremenske razlike utakmica u Toronto bi npr.mogle početi u 16 sati po srednjeevropskom vremenu. Tada bi ostali susreti mogli početi svaka dva i po sata u Atlanti, Hjustonu, Meksiko Sitiju i Vankuveru, a posljednji meč u San Franciscu u 21.30 po lokalnom vremenu (5.30 u Evropi).

Postoji još problema za FIFA. Emiteri za glavne evropske nacije će zahtijevati ranije početke utakmice, tako da onda ne bi mogli imati Španiju, Njemačku, Englesku, Francusku, Portugal i Holandiju u istoj polovini žrijeba. Vožnja autobusom između mnogih gradova takođe nije izvodljiva, tako da će prevoz biti moguć samo avionom. Većina stadiona ima kapacitet veći od 60.000 mjesta. Najmanji je “BMO Fied” u Torontu koji prima 30.000 gledalaca, a nakon rekonstrukcije imaće 45.000 mjesta. Najveći je stadion “Azteca” u Meksico Sitiju sa 87.523 mjesta. Još uvijek nije poznato gdje će se igrati finale.  Prvenstvo će se igrati u 16 gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije