Fudbal

HNS se izvinio zbog grba: Tražićemo odgovornost štamparske firme

HNS se izvinio zbog grba: Tražićemo odgovornost štamparske firme
Foto: Tanjug/AP | HNS se izvinio zbog grba: Tražićemo odgovornost štamparske firme

Nevjerovatan propust dogodio se ekonomima Hrvatskog ogometnog saveza (HNS) koji su zaduženi za koordinaciju službenih dresova Hrvatske.

Reprezentacija je tokom Evropskog prvenstva, u sve četiri utakmice, igrala u dresovima na kojima je ištampan pogrešan državni grb. Umjesto službenog grba igrači su na prsima nosili grb s prvim bijelim poljem.

Index.hr je pitao HNS kako se ovaj propust dogodio i ko je za njega odgovoran.

"Štampanje na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi firma Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamjerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primijećena. Hrvatski nogometni savez tražiće odgovornost od firme Sitotisak Decolor te interno disciplinovati radnike odgovorne za ovaj nenamjerni propust, zbog kojeg se izvinjavamo javnosti i hrvatskim navijačima. Dakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namjernom izvrtanju hrvatskog grba koji hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju diljem svijeta", rekli su u Savezu te naglasili da od 2014. godine HNS na dresovima nosi državni hrvatski grb.

Na službenom državnom grbu prvo polje je crveno, a grb s prvim bijelim poljem uveli su Ante Pavelić i njegovi ustaše 1941. godine. Iz upotrebe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu. Za vrijeme SFRJ Socijalistička Republika Hrvatska je koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije