Fudbal

Mijat Gaćinović za "Nezavisne": Osmina finala uspjeh za "orlove"

Mijat Gaćinović za "Nezavisne": Osmina finala uspjeh za "orlove"
Foto: N.N. | Mijat Gaćinović za "Nezavisne": Osmina finala uspjeh za "orlove"

Plasman na Svjetsko prvenstvo sa fudbalskom reprezentacijom Srbije, odlične igre u Ajntrahtu koje su krunisane prethodnog vikenda osvajanjem Kupa Njemačke, u kojem je postigao gol, obilježile su sezonu Mijata Gaćinovića.

U razgovoru za "Nezavisne" mladi (23) Trebinjac je govorio o izazovima koji čekaju "orlove" na Mundijalu u Rusiji, klupskoj sezoni i planovima za budućnost.

Mladen Krstajić, selektor reprezentacije Srbije, uvrstio je vezistu ekipe iz Frankfurta na širi spisak od 35 kandidata koji konkurišu za nastup u dresu ekipe na SP. Gaćinović je tokom kvalifikacija dao veliki doprinos u plasmanu "orlova" u zemlju votke i ljubavi. Očekuje da će se naći među 23 putnika koji će predstavljati Srbiju na najvećoj planetarnoj smotri fudbala.

"Nadam se da ću biti, svakako mogu reći i da očekujem to. Sve što je bilo do mene radio sam i trudio se, bio tu u svim reprezentativnim akcijama. Nadam se da ću biti opet u timu", kaže Gaćinović.

NN: Koliko Srbija može da uradi u Grupi E sa Švajcarskom, Brazilom i Kostarikom?

Gaćinović: Brazil je favorit grupe, a između nas i ostalih će se voditi borba za drugo mjesto. Imamo svoje šanse za plasman u osminu finala i mislim da Švajcarci i Kostarikanci nemaju veće. Oba tima su jako ozbiljna, Kostarika je sjajno igrala na prethodnom SP i ne treba ih potcjenjivati jer to može da bude jako nezgodno. Švajcarce kao i njihovu državu ističe jako dobra organizacija, utakmica sa njima biće jako važna. Radi se o ekipi čiji igrači igraju na vrhunskom nivou u jakim klubovima.

NN: Koji je krajnji domet "orlova" na prvenstvu?

Gaćinović: Prvi cilj je prolazak grupe, a ukoliko to ostvarimo, poslije sve zavisi od toga koliko teškog protivnika dobijemo. Moguće je da se tu ide i na Njemačku. Prolazak grupe je stvarno veliki uspjeh, a kasnije je sve moguće.

NN: Koja reprezentacija je favorit da postane novi svjetski prvak?

Gaćinović: Na prvom mjestu to je Brazil, koji u posljednje vrijeme pruža sjajne partije sa trenerom Adenorom Leonardom Bjankijem Titeom na čelu. Drugi favorit je Njemačka, koja je nevjerovatna. Koliki kvalitet imaju, mogli bi da naprave tri do četiri odlične ekipe sa 11 igrača. Tačno se kod njih zna šta ko radi, a tu je i njihova upornost i mentalitet.

NN: Koji igrač bi mogao da obilježi prvenstvo?

Gaćinović: Ima ih zaista mnogo, mislim da će Lionel Mesi dati sve od sebe da uradi nešto više sa reprezentacijom i osvoji jedini trofej koji mu nedostaje. Kristijano Ronaldo i Nejmar bi takođe mogli da zablistaju. Mohamed Salah iz Liverpula ima vrhunsku sezonu iza sebe, ali u Egiptu nema tim da uradi nešto više.

NN: Prethodnog vikenda osvojili ste Kup Njemačke sa Ajntrahtom, kakvi su utisci nakon ovog uspjeha?

Gaćinović: Nevjerovatan uspjeh za klub, navijače i sam Franfurt kao grad. Veoma važan trofej nakon 30 godina i veliko iskustvo za ovaj tim. U ranijem periodu je bilo lakše osvojiti ovaj trofej jer Bajern, sa kojim smo igrali u finalu, nije bio toliko dominantan. Trenutno stanje u njemačkom fudbalu ovom trofeju daje još veću težinu.

NN: Koliko Vam je značio Vaš pogodak u finalu  koji je riješio pitanje pobjednika?

Gaćinović: Sigurno je kruna sezone. Njime sam samog sebe nagradio za sav rad tokom prethodnog perioda. Uvijek sam imao učinak i svoju ulogu u ekipi. Dobro sam igrao i prethodne godine u finalu Kupa, ali ove smo uspjeli da ga konačno osvojimo.

NN: Ostajete li u Ajntrahtu nakon ove sezone, privlači li Vas prelazak u neku drugu evropsku ligu?

Gaćinović: Da li ostajete ili idete se u fudbalu nikada ne zna, ali najvjerovatnije je da ću ostati. Zadovoljan sam svime u Ajntrahtu, klub će naredne sezone igrati evropsko takmičenje. Španija i Engleska su jako privlačne lige, svako bi volio da tamo igra. Meni Njemačka ipak dosta odgovara, ovdje sam izgradio ime. Ne žurim nigdje i mislim da ne treba da idem.

NN: Kako Vam se sviđa život u Frankfurtu?

Gaćinović: Grad je stvarno sjajan, nije ni malen ni previše veliki. Ogromna prednost je aerodrom zbog kojeg mi na vrlo jednostavan način dođu porodica i prijatelji. Ima nas dosta Balkanaca, najviše se družim sa saigračima Lukom Jovićem i Antom Rebićem.

Kovač idealan za Bajern

NN: Dosadašnji trener Ajntrahta Niko Kovač napušta klub nakon ove sezone i odlazi u Bajerm. Koliko će njegov odlazak uticati na klub?

Gaćinović: Tokom njegovog rada ovdje klub je napredovao na svim poljima, nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim rezultatima i bez njega. Želim mu da napravi strašne stvari sa Bajernom, radi se o velikom profesionalcu. Mislim da je on najbolji izbor za trenera Bajerna.

Real - Liverpul 50:50

NN: U subotu se igra finale Lige šampiona između Real Madrida i Liverpula, koga prognozirate kao pobjednika?

Gaćinović: Real generalno važi za favorita, ali i Liverpul ima svoje šanse  sa brzim igračima u veznoj i napadačkoj liniji tima. Glavni aduti Reala su iskustvo i mentalitet. Rekao bih da su šanse u procentima 50:50.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije