Fudbal

Pašalić i Stanišić u Dablinu nastavljaju tradiciju

Pašalić i Stanišić u Dablinu nastavljaju tradiciju
Foto: HNS | Pašalić i Stanišić u Dablinu nastavljaju tradiciju

Zahvaljujući Mariju Pašaliću i Josipu Stanišiću jedan će Hrvat sutra u Dablinu opet osvojiti evropski klupski trofej.

Pašalićeva Atalanta i Stanišićev Bajer Leverkuzen na Aviva stadionu od 21 sat igraju finale Evropske lige i svojevrsni “hrvatski derbi” dvojice „vatrenih“ koji su ove sezone dali značajan obol uspjesima svojih ekipa.

Josip Stanišić imao je čudesnu sezonu s Bajer Leverkusenom. Kad je prošloga ljeta stigao u Leverkuzen na temelju jednogodišnje posudbe iz Bajerna, vjerovatno nije ni sanjao da će mu se na kraju sezone ukazati prilika za osvajanje trostruke krune. Jedan trofej, onaj koji ima najveću vrijednost, već je u njegovim rukama. Prvi put u istoriji Bajer Leverkusen postao je prvak Njemačke, ostavivši Bavarce čak na trećem mjestu s ogromnih 18 bodova zaostatka, ali postao i prva ekipa koja je prvenstvenu sezonu okončala bez ijednog poraza! Poslije finala Evropske lige u Dablinu “apotekare” očekuje berlinska završnica njemačkog Kupa (28. maja) protiv drugoligaša Kaiserslauterna, a svi se pitaju može li ekipa Čabija Alonsa nastaviti nizati rekordne brojke kad je u pitanju neporaženost. Ona, naime, traje već 51 utakmicu u nizu!

Mario Pašalić standardni je prvotimac Atalante u završnici sezone koju je ekipu iz Bergama dočekala s izborenim plasmanom u Ligu prvaka i mjestom u finalu prestižnog evropskog klupskog takmičenja. Na njegovu žalost, prva prilika za trofej ove sezone ostala je neiskorištena. Atalanta je poražena od Juventusa (0:1) u finalu italijanskog Kupa i nije dočekala prvi trofej od 1963. godine kad je osvojila Kup pobjedom u finalu protiv Torina (3:1). Mariju za sad još uvijek kao jedini trofej u karijeri ostaje italijanski Superkup s Milanom u sezoni 2016./17.

Iz perspektive fudbalskih sladokusaca, sutrašnja finalna utakmica Evropske lige trebala bi ponuditi zanimljiv dvoboj napadački orijentiranih ekipa koje u završnicu redovno dolaze s velikim brojem igrača. Pogotovo se to ove sezone odnosi na Bajer Leverkusen koji je promarširao Bundesligom postigavši u 34 utakmice čak 89 golova.

Kad su dvojica hrvatskih protagonista u pitanju, Mario Pašalić ove je sezone za Atalantu u svim takmičenjima odigrao 47 utakmica i pritom postigao sedam golova i upisao isto toliko asistencija, a Josip Stanišić za Bajer Leverkuzen u svim natjecanjima odigrao 36 utakmica i pritom postigao četiri gola i upisao šest asistencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije