Fudbal

Stefani Frapar, žena koja pomjera granice u fudbalu

Stefani Frapar, žena koja pomjera granice u fudbalu
Foto: Screenshot / Youtube | Stefani Frapar, žena koja pomjera granice u fudbalu

Stefani Frapar će biti prva žena koja će suditi na Evropskom fudbalskom prvenstvu za muškarce, nakon što je imenovana među 18 arbitara koji će dijeliti pravdu na EURO 2020.

Frapar je rođena 14. decembra 1983. godine u francuskom gradu Erble i može se reći da ima ozbiljnu biografiju.

Ona je prva žena koja je sudila meč Lige Evrope. Bila je to utakmica između Liverpula i Čelsija 2019. godine. Potom je godinu dana kasnije uslijedio i debi u Ligi šampiona, kada je delila pravdu na meču između Juventusa i Dinamo Kijeva.

Godine 2014. postala je prva žena koja je sudila u francuskoj Drugoj ligi, potom i u Prvoj ligi Francuske.

Njen uspjeh sigurno je podstrek za mnoge djevojke koje razmišljaju da uđu u ovaj "opasan" svijet sudija. Teško je biti fudbalski arbitar, a još ako žensko sudi muškarcima… To je stvarno veliki podvig.

Stefani se od pritiska kojim je izložena brani tako što se skroz izoluje.

"Nemam društvene mreže, niti čitam vijesti o sebi. Napravila sam sopstveni balon. Znam da u fudbalu stalno komentarišu suđenje, ali pokušavam da sve to ignorišem. Više volim da sam ovako izolovana", rekla je jednom prilikom za "BBC".

Ljubav prema fudbalu stekla je još kao djevojčica kada je trenirala ovaj sport.

"Mladi gledaju televiziju, pa znam da ako sam ovdje na terenu mogu da vide da je to moguće. Ovo je prva stvar koja će nekim mladim djevojkama pomoći da počnu da sude. Ali nikome ništa ne sugerišem, svako mora sam da odluči šta voli da radi", rekla je ona.

Frapar je ljubiteljka VAR tehnologije, koja izaziva mnoge kontroverze.

"Sudimo kao i ranije i konačnu odluku donosimo na terenu, ali je dobro imati pomoć u slučaju da napravimo velike greške. Mislim da je VAR dobar za fudbal", kaže Stefani.

Stefani Frapar ima samo još jednu neostvarenu želju, da sudi na muškom Svjetskom prvenstvu u fudbalu, budući da je na finalu ženskog već delila pravdu. Ko zna možda to ostvari na sljedećem Mundijalu u Kataru ukoliko se dobro pokaže na Evropskom prvenstvu.

(Sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije