Fudbal

Toni Šunjić pojačao moskovski Dinamo

Toni Šunjić pojačao moskovski Dinamo
Foto: Ilustracija | Toni Šunjić pojačao moskovski Dinamo

Toni Šunjić, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, u narednoj sezoni nosiće dres moskovskog Dinama.

Rođeni Mostarac se tako vratio u Rusiju, gdje je u sezoni 2014/15. nastupao za ekipu Kubana iz Krasnodara. Sa Moskovljanima je potpisao ugovor nakon što je minule polusezone igrao u Palermu kao posuđen igrač Štutgarta. S obzirom na to da Italijani nisu iskoristili opciju otkupa njegovog ugovora, a bundesligaš ne računaju na njegove usluge, morao je potražiti novu sredinu.

"Još od mog boravka u Kubanu imam zaista lijepe uspomene iz ruske Premier lige, u kojoj postoji veoma intenzivan rivalitet između klubova. Ne postoje lake utakmice, to je liga koja daje prostora za napredak svakom igraču i nije mi bilo teško prihvatiti ponudu. Sa zadovoljstvom se vraćam u rusko prvenstvo", rekao je Šunjić.

Dinamo se od predstojeće sezone vraća u elitno društvo. U minuloj su sezoni trijumfovali u drugoj diviziji sa 87 bodova iz 38 utakmica u kojima su ostvarili 26 pobjeda, devet remija i samo tri poraza, uz gol razliku 64:25. Iza su ostali Tosno sa 75, Jenisej sa 63 i Khabarovska sa 59 bodova. Bh. internacionalac dotakao se infrastrukture i uslova za igranje utakmica u Rusiji.

"Rusija će sljedeće godine biti domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu. Grade se novi stadioni, što utiče na poboljšanje imidža Premier lige. Dinamo je jedan od najpoznatijih klubova u Rusiji, siguran sam da sam napravio pravi izbor. Zahvaljujem čelnicima kluba na povjerenju, daću sve od sebe i nadam se da ćemo obradovati navijače svojim nastupima", dodao je igrač koji je u reprezentativnom dresu od 2012. godine do danas upisao 26 nastupa.

Defanzivac je karijeru počeo u aktuelnom i višestrukom šampionu BiH Zrinjskom. Još je nastupao za ukrajinsku Zorju i belgijski Kortrijk.

On naredne sezone možda neće biti i jedini reprezentativac BiH u taboru Dinama iz Moskve. Nagađa se da bi ovog ljeta i napadač berlinske Herte Vedad Ibišević mogao dogovoriti transfer u Dinamo. Ruski mediji objavili su da Moskovljani nakon povratka u elitu imaju misiju stvaranja jake ekipe koja će se boriti za mjesta koja vode u evropska takmičenja, pa je golgeter jedna od glavnih njihovih želja. Dođe li do dogovora, Ibišević će nakon 11 godina napustiti Bundesligu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije