Fudbal

Urugvaj šalje Italiju kući?

Urugvaj šalje Italiju kući?
Urugvaj šalje Italiju kući?

Nakon Španije i Engleske, još jedan bivši prvak svijeta će se sutra oprostiti od Mundijala. U direktnom duelu Italija i Urugvaj će odlučiti koja selekcija s pozicije dva u Grupi D nastavlja takmičenje.

Na opšte iznenađenje, u grupi smrti plasman u osminu finala već nakon dva kola obezbijedila je Kostarika, a Engleska je zakovana za dno tabele sa dva poraza. Pažnja fudbalske javnosti okrenuta je Natalu, gdje će od 18 časova Italija i Urugvaj biti bitku za drugu poziciju u grupi. "Azurima" će za prolaz biti dovoljan samo bod, a selektor Ćezare Prandeli naglašava da njegov tim mora da odigra mnogo bolje nego u 2. kolu, kada su poraženi od Kostarike.

"Moramo da odigramo dobro s Urugvajom i ispravimo greške koje smo pravili u meču s Kostarikom. Moramo, u suprotnom možemo da pakujemo kofere i idemo kući", rekao je Prandeli.

Ove dvije selekcije odigrale su devet međusobnih mečeva i Urugvaj ima bolji skor pošto je slavio tri puta, uz dva poraza i četiri remija. Posljednji meč odigrali su na Kupu konfederacija 2013, kada je Italija nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca bila bolja u borbi za treće mjesto.

"Moramo da se oporavimo i povratimo snagu jer je bilo veoma teško igrati s Kostarikom. Igrali smo s Urugvajom u Kupu konfederacija i u tom meču smo igrali na visokom nivou 35 minuta. Sada, pred ovaj meč, moramo da otjeramo sve negativne misli i da budemo psihički i fizički spremni", kazao je Prandeli.

Nakon poraza na startu Mundijala, Urugvaj se vratio u igru pobjedom nad Engleskom, i to sa dva gola Luisa Suareza. Sada će im za plasmam u osminu finala biti potrebna pobjeda nad još jednim velikim rivalom. U suprotnom će ostati na trećem mjestu i bez takmičenja u eliminacionoj fazi SP.

"Odigrali smo dobar susret s Engleskom i sada idemo po još jednu pobjedu, koja nas vodi dalje. Svjesni smo da neće biti nimalo lagan zadatak pobijediti Italiju, ali vjerujemo u sebe", kazao je Suarez, napadač Liverpula i Urugvaja.

U drugom meču grupe bez rezultatskog značaja snage će odmjeriti prvoplasirana selekcija u grupi Kostarika i Engleska, koja traži prvu pobjedu kako bi se donekle iskupila za dva poraza.

Put u osminu finala sutra  će tražiti Obala Slonovače, Grčka i Japan iz Grupe C. Jedina sigurna selekcija u ovoj grupi je Kolumbija sa šest bodova, dok sve tri ostale ekipe imaju šansu da se plasiraju među 16 najboljih reprezentacija. U najboljoj poziciji je Obala Slonovače, kojoj treba bod protiv Grčke kako bi bez obizira na rezultat meča Japan - Kolumbija otišla dalje. Grcima je potrebna pobjeda nad "slonovima" i remi ili poraz Japanaca, dok "samuraji" moraju da slave i da se nadaju da će "Heleni" osvojiti tri boda. U tom slučaju bi Japan i Grčka imali isti broj bodova i o plasmanu u osminu finala odlučila bi gol razlika jer su međusobni duel završili bez pobjednika i golova (0:0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije