Košarka

Rok Stipčević, košarkaš Krke, za "Nezavisne": Nismo više zarazni

Rok Stipčević, košarkaš Krke, za "Nezavisne": Nismo više zarazni
Foto: ABA liga | Rok Stipčević, košarkaš Krke, za "Nezavisne": Nismo više zarazni

Više nismo zarazni, nemamo simptome i svi se dobro osjećamo. Ide sve na dobro i nadamo se da ćemo ubrzo igrati utakmice, rekao je za "Nezavisne" Rok Stipčević, košarkaš Krke, koja zbog virusa korona nije odigrala posljednja tri kola regionalne ABA lige.

Problemi za slovenački tim su počeli još krajem 2020. godine i to nakon meča u Podgorici sa Budućnosti (25. decembar). Od tada nisu odigrali niti jedan meč u regionalnom takmičenju.

"Problemi su počeli prije i nakon meča u Podogrici. Dan po dan do Nove godine smo svi bili zaraženi. Odradili smo izolaciju i sve je prošlo. Sada treba da dobijemo negativan PCR test, koji nekada pokazuje i mrtve stanice koje se još nalaze u tijelu. Svi više nismo zarazni, nemamo simptome i svi se dobro osjećamo. Ide sve na dobro i nadamo se da ćemo ubrzo igrati utakmice", kazao je Stipčević.

Njegov tim nije odigrao posljednja tri kola ABA lige i to protiv FMP-a, Cedevita Olimpije i Igokee. Meč protiv prvaka BiH trebalo je da se igra 17. januara, a Stipčević ima samo riječi hvale za "igose".

"Česitam Igokei na dobroj prezentaciji u ABA i FIBA Ligi prvaka. Vuk Radivojević radi dobar posao i drago mi je što se dobro snašao u novoj ulozi nakon igračke karijere. Trebamo više bivših igrača koji su uključeni u same strukture kluba. Od igrača bih izdvojio Edina Atića, Entonija Klemonsa, Nikolu Jovanovića, Stefana Pota... Dobra ekipa. Marko Jošilo igra u odličnoj formi. Trener Dragan Bajić odlično vodi tim i želim im sve najbolje u daljem dijelu sezone", kazao je iskusni plejmejker.

Hrvatski košarkaš se prije nepunih pola godine vratio u regionalnu ligu pošto je u Krku stigao iz Fortituda iz Bolonje. Pokazao se kao pun pogodak, za slovenački tim je zasad u ABA ligi  ima 11,4 poena po meču, 3,5 skokova i 2,5 asistencija. Kazao je da je zadovoljan individualnom igrom, ali prije svega ističe da ekipa igra dobro i da je to najvažnije.

"Uvijek stavljam ekipu na prvo mjesto. Nije jedino mjerilo sama utakmica, nego i asmofera u i oko kluba. Individalno igram jako dobro, iako uvijek može bolje. Rezultati su trenutno iznad očekivanja i svima pravimo problema. Igramo jako dobru košarku, organiziranu i pametnu", kazao je Stipčević.

Kada je počela pandemija virusa korona Stipčević je bio u Italiji, koja je bila najveće žarište u Evropi u tom trenutku. Ističe da tih mjeseci nije bilo lako.

"Poslao sam porodicu u Zadar i ostao sam više od dva mjeseca sam. Imao sam mali kontakt s Milošem Teodosićem i Stefanom Markovićem. O virusu se ništa nije znalo. Vidjeli smo samo brojke i ružne slike koje su kružile internetom. Stvorio se opći srah i panika. Nije bilo baš lijepo. Nije se uopšte izlazilo. Ovo sada je ležeran život naspram onoga što je bilo u Italiji. Svijet nije znao sa čime se suočava i kakve može da ima posljedice i mislim da je to tada bilo jedino pametno", rekao je on.

Dok je igrao za tim iz Bolonje družio se upravo s tandemom Virtusa Teodosić - Marković i ističe da bi da nije bilo virusa korona prošle sezone osvojili Evrokup.

"To su odlični igrači i super osobe van terena. Vole košarku, daju sebe za klub i s Alekdandrom Đorđevićem čine jezgru koja je već sada dala puno. Mislim da bi prošle sezone osvojili Evrokup da se sezona nastavila. To je dobra priča kojoj treba dati vremena. Već sada pokazuju kvalitetu i vrijednost. U Evrokupu apsolutno sve pobjeđuju i  zaslužuju pozivinicu Evrolige", istakao je Stipčević.

Iskusni plejmejker će ove godine napuniti 35 godina i ističe da još ne razmišlja o penziji, iako je već povukao određene poteze kako bi što spremniji dočekao dan kada će ipak morati da kaže zbog aktivnom igranju.

"Ne razmišljam o penziji još jer se osjećam odlično, dobro treniram i volim košarku. Živim košarku 24 sata. Planiram da igram još tri sezone, a ako bude zdravlja volio bih da to bude četiri sezone. Već duže se pripremam za kraj. Upisao sam faks na Nortumbriji preko FIBA, to je biznis menadžment koledž u Engleskoj koji polako završavam. Upisao sam u Zagrebu Kineziološki fakultet, smjer trener, da imam dodatnih opcija. Osim toga, imam i neka osobna ulaganja u građevini i turizmu u Zadru. Međutim, prva ljubav i najisksrenija je košarka, volim je i još želim da igram", zaključio je povremeni reprezentativac Hrvatske.

Vjeruje da može na OI

Krajem jula ove godine počinju Olimijske igre u Tokiju, a svoje mjesto na košarkaškom turniru još nisu obezbijedili Hrvatska, Srbija i Slovenija, koje će to imati priliku da urade kroz kvalifikacione turnire koji se igraju u junu.

"Uvjeren sam da će sve tri naći mjesto na Igrama. To zaslužuju. Ovo je područje koje ima puno talenata, puno svjetskih klasa i to treba kapitalizirati. Vjerujem da sve tri mogu na Olimpjske igre", rekao je Rok Stipčević, košarkaš Krke.

Sve počelo 2005.

Košarkaška reprezentacija Hrvatske već godinama ima dobre igrače, ali nikako da napravi iskorak na nekom velikom takmičenju. Rok Stipčević ipak vjeruje da ukoliko se na terenu uvijek bude davao maksimum rezultat mora doći. Podsjetimo, Hrvatska je posljednju medalju osvojila 1995, kada su bili treći na Evropskom prvenstvu.

"Uvijek je Hrvatska blizu. Puno četvtfinala, uvijek blizu medalje. Nikako da se napravi taj završni korak. Mislim da je to sve krenulo na Evropskom prvenstvu u Srbiji 2005, kada smo izgubili u produžetku od Španjolaca i famozne odluke sudije Luiđija Lamonike da nam se ne svira faul u posljednjoj sekundi. Da bismo osvojili nešto treba da se poklopi mnogo stvari. Nedostaje nam malo sreće. Ako daješ maksimum, to što si uvijek blizu prije ili kasnije dođe na naplatu", rekao je Stipčević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije