Košarka

Srpski košarkaš Aleksandar Pavlović za "Nezavisne": Od rodnog Bara do NBA finala

Srpski košarkaš Aleksandar Pavlović za "Nezavisne": Od rodnog Bara do NBA finala
Foto: N.N. | Srpski košarkaš Aleksandar Pavlović: Od rodnog Bara do NBA finala

Lebron Džejms je imao sjajan odnos prema svim saigračima. Ima neku nenormalnu energiju koju drži tokom cijele sezone. I na terenu i u svlačionici. Pravi je lider. Mislim da je najbolji igrač svih vremena, rekao je za "Nezavisne" srpski košarkaš Aleksandar Pavlović, koji je u NBA karijeri odigrao deset sezona i 2007. godine bio starter u finalu kao igrač Klivlenda.

Pavlović je rođen 1983. u Baru, koji je uz Split i Zadar vjerovatno najkošarkaškiji primorski grad u bivšoj Jugoslaviji. Već sa 16 godina prešao je u Budućnost, gdje se zadržao tri godine. U posljednjoj sezoni bilježio je 9,6 poena uz 54 odsto šuta u Evroligi i nakon isteka iste riješio da se prijavi na draft najkvalitetnije lige svijeta.

"Otišao sam na vrijeme. Nisam trebao ostajati u Evropi duže. Svakom mladom igraču bih isto predložio. Ako ima šansu, treba ići što prije. Za Evropu ima vremena poslije NBA", kaže Pavlović.

Na jednom od najjačih draftova svih vremena gdje su izabrane legende poput Džejmsa, Dvejna Vejda, Karmela Entonija i Krisa Boša Pavlović je biran kao 19. pik prve runde od strane Jute. Tim iz Solt Lejk Sitija su tog ljeta napustili Džon Stokton (penzija) i Karl Meloun (otišao u Lejkerse). Ipak, tamo ga je dočekao legendarni Džeri Sloun, trener koji je Jutu vodio u periodu od 1988. do 2011. godine.

"Sloun je jedan od najboljih trenera svih vremena. Po temperamentu je vrlo sličan našim trenerima, ali to je sve naravno na mnogo većem nivou. Van terena je bio običan čovjek sa 'Džon Dir' kačketom i kombijem kojim je dolazio na utakmice. Na debiju sam postigao 14 poena i samo je Džejms te večeri od svih novajlija postigao više od mene. Bio je super osjećaj, sam dolazak u NBA je za mene bio dovoljan, a takav prvi meč je sve ukrasio", kazao je Pavlović, koji je u ruki sezoni u Juti prosječno bilježio 4,8 poena i dva skoka po meču.

Naredne godine ligi se priključio Šarlot i na posebnom draftu napravljenom samo za njih birao Pavlovića, kojeg je odmah zatim razmijenio u Klivlend. U Gradu rokenrola je krilni košarkaš proveo najboljih pet godina karijere. Vrhunac je bila sezona 2006/2007. Bilježio je devet poena, 2,4 skoka i 1,6 asistencija po meču. Kada je prebačen u prvu petorku, brojke su bile još bolje - 12,7 poena, tri skoka i 2,3 asistencija. Mladi tim Kavalirsa je došao do finala, gdje je poražen od prekaljenih asova iz San Antonia.

"Klivlend mi se odmah svidio kao grad, ima mnogo naših ljudi tamo. Kavalirsi su sigurno najbolja organizacija u NBA. Sezona kada smo igrali finale je zaista bila fenomenalna. Trener Majk Braun je postavio fenomenalnu odbranu koju smo timski igrali gotovo savršeno. Ipak, u finalu smo bili premlad tim za Sparse i to je presudilo na kraju", zaključio je popularni Saša.

Nakon te sezone produžio je ugovor sa ekipom iz Ohaja na tri godine za 13,7 miliona dolara. Naredne sezone su bile manje uspješne, a 2009. godine je napusto Klivlend. Odigrao je sezonu u Minesoti, a narednu je igrao za Dalas i Nju Orleans. U sezoni 2011/2012 igrao je za Boston u posljednjem pokušaju da dosanja NBA titulu. Snove Seltiksa ugasio je Majami koji je u finalu Istočne konferencije bio bolji nakon velike borbe i sedam mečeva. Uprkos tome što nije došao do dugo željene titule, igranje u istom timu sa Polom Pirsom, Kevinom Garnetom, Rejom Alenom i Ražonom Rondom bilo je nevjerovatno iskustvo.

"Svaki od njih je priča za sebe. Zajedničko im je samo da su veliki igrači, a po igri i svemu ostalom su različiti. Garnet mi je ostao u sjećanju zbog najveće posvećenosti košarci koju sam ikada vidio. Pirs zbog samopouzdanja kojim je zračio. Alen zbog nevjerovatno preciznog šuta. Rondo je imao nevjerovatnu košarkašku inteligenciju", kaže Pavlović.

Ove sezone u NBA ligi od igrača iz Srbije igraju Nikola Jokić, Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica i Boban Marjanović. Pavlović smatra da nisu u lošijem položaju nego što je on bio kada je dolazio i kada je tamo igralo devet igrača iz tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore.

"Mislim da su u istoj situaciji kao što smo i mi bili tada. Igrači sa naših prostora imaju veliki kvalitet, što je u SAD veoma poznata stvar. Srbiji su vrata otvorili Vlade Divac i Predrag Stojaković", smatra Pavlović.

Čast Crne Gore brani Nikola Vučević, koji ove sezone bilježi 17,4 poena, 9,2 skokova i 3,2 asistencija po meču. Vučević je inače oženjen Pavlovićevom sestrom Nikoletom.

"Nikola igra super, igrama je već zaslužio da se nađe na 'Ol-star' meču barem jednom. Ipak, vjerujem da ima vremena i da će u godinama koje dolaze postati 'Ol-star' igrač", rekao je za kraj Pavlović.

Partizan ima kvalitet za titulu

Aleksandar Pavlović je u dva navrata nakon NBA karijere igrao za Partizan i osvojio jednu titulu prvaka Srbije. "Crno-bijeli" su nedavno nakon četiri godine trijumfom u Kupu Radivoja Koraća osvojili prvi trofej.

"Potpuno zasluženo su slavili. Imaju kvalitet i za titulu u Superligi Srbije. Pratim ih stalno, ako ne u hali na utakmicama, onda pored TV-a svakako. Sigurno u narednim godinama mogu da se vrate i u Evroligu", kazao je Pavlović.

I pred reprezentacijom Srbije vidi svijetle dane pod komandnom palicom njegovog trenera iz vremena kada je igrao za Panatinaikos.

"Sa Saletom (Aleksandrom Đorđevićem, selektorom) budućnost reprezentacije je uvijek u vrhu", kaže Pavlović.

Sada radim kao vozač

Posljednji put Aleksandar Pavlović je igrao košarku u sezoni 2015/2016, kada je nastupao za Panatinaikos.

"Karijera je definitivno završena, više neću igrati. Sada radim kao vozač (smijeh). Razvozim svoju djecu. Vozim ih do vrtića, škole, na treninge i tako sve u krug", kaža Pavlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije