Košarka

Važna pobjeda Srbije nad Estonijom

Važna pobjeda Srbije nad Estonijom
Foto: KSS | Važna pobjeda Srbije nad Estonijom

Košarkaši Srbije pobijedili su Estoniju sa 91:65 u drugoj utakmici, druge faze kvalifikacija za Mundobasket u Kini 2019. godine.

Srbija je pred svojom publikom u dvorani "Aleksandar Nikolić" ostvarila bitnu pobjedu i sa skorom 5-3 se učvrstila na trećem mjestu grupe L u kojoj su ispred srpske selekcije Njemačka i Grčka.

Poslije dva poraza od Njemačke iz prve faze i jednog sada od Grčke tim Saše Đorđevića ima skor 4-3, pa su ispred Nijemci (8-0) i Grci (8-0).

Najefikasniji u srpskom timu je bio Nemanja Bjelica sa 14 poena, 11 je ubacio Vladimir Lučić, a Miroslav Raduljica i Stevan Jelovac po 10. Na drugoj strani su se istakli Indrek Kajupank sa 17, Maik-Kalev Kocar sa 12 i Sander Rajeste sa 12. 

Ono što na Kritu u porazu od Grčke 80:73 prije tri dana "Orlovima" nije štimalo, sada je bilo daleko bolje. Odbrana je poslije prijetnji Estonaca na startu meča proradila bolje i već od kraja prve četvrtine, sve je dolazilo na svoje mjesto. 

"Orlovi" su pojačani nekolicinom NBA i evroligaških igrača poslije dvije promašene trojke u prvom minutu utakmice "zaprijetili" da će izgledati slično kao protiv Grčke. 

Bogdanović je ubrzo pogodio trojku za 3:0, ali su Estonci zahvaljujući lošoj odbrani Srbije brzo preokrenuli na 5:3. 

Za Indreka Kajupanka na levoj strani terena nije bilo rješenja, pogađao je kako je htio i održavao Estoniju u igri tokom prve dionice. Od prvih 16 poena Estonije, Kajupank je ubacio 11. 

Međutim, naši igrači su polako počeli da napadački prave razliku u reketu, a bekovi i krila da "zatežu" na spoljnim pozicijama pa je Srbija do kraja prve četvrtine poslije polu-horoga Raduljica vodila 22:16. 

Drugu naši momci otvaraju poenima Nedovića sa linije penala, igri Estonije se priključio i Maik Kalev Kocar, ali je Srbija povećavala razliku i do poluvremena doša na +16.

Serijom 6:0 otvoreno je durgo poluvreme, Kajupank i Kocar više nisu mogli da pogode ništa, Milosavljević i Bjelica su pogađali trojke, a bolji protok lopte i čvršća odbrana su već poslije tri minuta treće dionice doneli +25 Srbiji. 

Nakon asistencije Micića i trojke Lučića "Orlovi" su imali i celih +31 na 66:35, a kvalitet košarke i agresivnost na obe strane parketa su bili na vrlo visokom nivou. 

U finišu treće dionice se pomalo igralo i kao na basketu pa je Micić išao na prodore, dodavao, a ostali igrali "ekstra pas" ili završavali na obruču. 

Srbija je tako sa 74:40 ušla u posljednju četvrtinu i sve što je trebalo da uradi je da privede meč kraju. 

Izabranici Aleksandra Đorđevića gotovo do kraja nisu popuštali u odbrani, Kajupank i Rajeste su trojkama uspijevali tek da održavaju zaostatak na oko trideset poena. 

Tek u posljednja dva minuta Estonci uspijevaju da spuste ispod te razlike šutevima spolja, ali su njihovi ključni igrači u ovom meču pa je Srbija upisala važnu pobjedu pred nastavak kvalifikacija u novembru.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije