Košarka

Zbog dugova i besparice KK Borac Nektar odustaje od Lige BiH

Zbog dugova i besparice KK Borac Nektar odustaje od Lige BiH
Zbog dugova i besparice KK Borac Nektar odustaje od Lige BiH

Opterećen milionskim dugom Košarkaški klub Borac Nektar naredne sezone će vjerovatno igrati u Prvoj ligi RS umjesto u Ligi BiH, zaključak je Uprave "pivara" na čijem je čelu do danas bio Boris Blagojević.

Čelnici Borca su 2010. preuzeli klub, ali i 1.050.000 KM duga. Uz velike poteškoće uspjeli su da vrate oko 96.000 KM.

"S obzirom na finansijsko stanje igranje u Prvoj ligi RS je najrealnije, ako to nije sramota za grad i one koji vole košarku. Ali, mislim da nema drugog rješenja", rekao je Blagojević koji je  podnio ostavku na mjesto predsjednika i dodao:

"Dug koji smo preuzeli napravljen je od 1. septembra 2007. do 25. avgusta 2010. godine. Neki planovi i ambicije možda su se kosili s postojećim stanjem u klubu, ali oslanjajući se na obećanja ambicije su bile da se napravi solidan tim koji će igrati zapaženu ulogu u BiH. Uspjeli smo u tome, ali nažalost, dugovanja su prevelika da bi se napravilo nešto više."

Od 1.050.000 KM duga "pivari" uspjeli da vrate 96.000 KM

Miroslav Dojčinović, direktor kluba, istakao je da su najveći problem bile izvršne presude i dodao:

"Tih presuda je bilo pet, ali došlo je novih osam tužbi koje su u procesu. Prema bivšim igračima dugujemo oko 350.000 KM, s tim da na osnovu izvršnih presuda i tužbi koje su na sudu dugujemo 150.000 KM. Oko 250.000 KM dugujemo za režije, a ostalo otpada na poreze prema državi. Dosta se duguje za menadžerske provizije. Uspjeli smo oko 96.000 KM duga da vratimo iz tekućih obaveza. Ostali smo igračima dužni oko dvije i po plate, a da nismo imali stara dugovanja, to se ne bi desilo. Nismo mogli krenuti u sezonu dok KS BiH nismo platili 30.000 KM, blokada računa nam je bila oko 15.000, tu su bili i knjigovodstvene obaveze, stanarine, hrana, prevoz, plate igračima iz prethodnih sezona. Za sanaciju dvorane 'Borik' i za Gradski fudbalski savez budžet nam je smanjen za 60.000 KM. Osim toga od Ministarstva za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS nismo dobili ništa."

Blagojević smatra da klubu nisu doprinijeli svi koji su mogli.

"Direktor Dojčinović, trener Drago Karalić i ja smo pokazali da se može dosta uraditi ako se klub istinski voli. Puno ljudi je tu iz interesa i nadam se da će se to vremenom iščistiti. Treba biti realan i reći da će se sljedeće ili naredne dvije sezone igrati Liga RS sa 50.000 KM budžeta i da će se vraćati dugovi. Po meni je to jedini način da se klub izvuče iz ovog stanja", rekao je Blagojević.

Osim što je obavijestio javnost o stanju u Borcu, Blagojević je objasnio zašto je podnio ostavku.

"Jedan od razloga zašto sam to uradio je nedostatak podrške članova UO u smislu angažovaja i donošenja novca u klub. Ne znam da li smo jednom ili dva puta uspjeli sazvati sjednicu jer oni nisu mogli ili nisu imali vremena da dođu. Na taj način ne mogu da radim, a drugi razlog su moje poslovne i privatne obaveze zbog kojih ne bih mogao da obavljam odgovorno tu funkciju kao što sam radio", istakao je Blagojević.

Problem povjerenja

Osim finansijskih problema "pivari" su se suočavali s nedostatkom povjerenja onih koji bi mogli da pomognu klubu.

"Problem povjerenja ljudi, grada, sponzora je normalan s ozbirom na dešavanja prethodnih sezona. Razumijem zašto je direktor 'Banjalučke pivare' Nikolas Peni smanjio izdvajanja za Borac jer njemu nije podnesen finansijski izvještaj za prethodne tri sezone", istakao je Blagojević.

 

Košarkaši osvjetlali obraz

I pored brojnih problema u Borcu mogu da budu ponosni na rezultat koji su ostvarili prošle sezone, kada su igrali plej-of bh. lige.

"Napravili smo veliki posao. Bila je dobra sezona, prije svega zbog momaka iz našeg kadra koji su pokazali da se na njih može računati, ali i zbog drugog tima koji je izborio ulazak u Prvu ligu RS i škole košarke, koja je pokrenuta. Najbitnije je da klub pokuša da se sanira i da nađe najbolje rješenje za budućnost. Krivo mi je što niko od nosilaca finansija u gradu i RS nije imao sluha da osjeti da je Borac napravio dobar pomak", rekao je trener Drago Karalić.

  • Neka dugovanja Borca
  • Joško Garma                53.000 KM
  • Ranko Velimirović        19.000 KM
  • Hrvoje Puljko                10.845 KM
  • Igor Josipović               10.800 KM
  • Stefan Atanacković       6.800 evra
  • Nikola Đurasović          6.500 evra
  • Bojan Milinović             8.500 KM
  • Dalibor Stupar             5.917 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije