Ostali sportovi

Hamiltonova klackalica, otići ili čekati čudo

Hamiltonova klackalica, otići ili čekati čudo
Foto: Instagram | Hamiltonova klackalica, otići ili čekati čudo

Luis Hamilton je bez sumnje jedan od najvećih vozača Formule 1 ikad, ali britanski as doživljava neočekivano razočaravajući start i rezultate, zbog čega mnogi smatraju da bi mu ovo mogla biti i posljednja sezona u najbržem cirkusu na svijetu.

Dva žestoka udarca doživio je Hamilton za relativno kratko vrijeme i teško to podnosi, teže nego što se to očekivalo.

U decembru prošle godine na šokantan način je ostao bez osme titule šampiona svijeta, čime bi pretekao i legendarnog Mihaela Šumahera. Preticanje u posljednjem krugu trke u Abu Dabiju od strane ljutog rivala Maksa Ferstapena navelo ga je na pomisao da odustane, što je i sam priznao.

"Bila je to jako teška godina sa svime što se događa oko nas. Nekim danima je bilo teško ostati pozitivan. Dugo sam se mučio psihički i emocionalno da nastavim, ali moramo se nastaviti boriti, imamo toliko toga što moramo napraviti i postići", kazao je Hamilton.

Ipak, ostao je, ali stvari na terenu i dalje ne idu po planu. Mercedes, ekipa koja je dominirala hibridnom erom, neprepoznatljiva je ove sezone. Novi set pravila su dočekali na krivoj nozi i nikako da uhvate korak s Ferarijem i Red Bulom. Hamilton nije ni blizu da na stazi bude ravnopravan vozačima dvije pomenute ekipa, a da stvari budu još gore, tek za nijansu je brži od prošlogodišnjeg timskog kolege Valterija Botasa, koji ove sezone vozi za Alfa Romeo.

Sa 103 pobjede, 103 pol-pozicije i 183 podijuma je statistički najbolji vozač ikada, jer drži sve moguće rekorde u F1 i, što je zanimljivije, njih je 44, što je i njegov takmičarski broj na bolidu.

Nema sumnje da se Britanac tokom proteklih godina navikao da bude na vrhu i da je ovogodišnje poprilično bolno prizemljenje i te kako uticalo da nivo nezadovoljstva i frustracije dostigne kritičnu tačku, a nije pomoglo ni to što se novajlija u timu Džordž Rasel s mnogo više uspjeha nosi s ove sezone ne tako moćnim bolidom.

Hamilton se odjednom našao u ulozi u kojoj nije bio dugo i toliku frustraciju i nezadovoljstvo teško kontroliše. Čak je došao u sukob sa vođstvom Svjetske automobilističke asocijacije (FIA) oko zabrane nošenja nakita tokom trka. Britanac ne želi da se povinuje tom pravilu čak i po cijenu kazne ili diskvalifikacije.

Koliko Luisu ovo sve teško pada, moglo se vidjeti nakon trke u Majamiju, kada je kritikovao svoj tim da ne radi svoj posao, jer su njemu ostavili da donese važnu stratešku odluku, a tiče se zamjene guma dok je na stazi sejfti kar. Ostao je na stazi dok je Rasel otišao u boks i profitirao.

Više je nego očigledno da srž problema leži u nedovoljno dobrom bolidu ekipe iz Breklija. Određena poboljšanja su viđena na posljednoj trcu u Majamiju, ali i to je bilo nedovoljno za hvatanje priključka s vodećima. Bolid je sjajno funkcionisao u petak na treningu, a u subotu se opet vratio na staro, bio je totalno van balansa i opet je nekontrolisano skakutao po stazi.

Pet trka je odvezeno, rivali sve više odmiču, a Mercedes i dalje ne razumije zašto im je bolid toliko svojeglav ove sezone. Ovaj problem su imali i neki drugi timovi, ali su pronašli našin kako da ga minimalizuju, dok je to za osmostrukog šampiona svijeta u konkurenciji konstruktora i dalje misterija.

"Po brzini smo treći na stazi i na neki način smo na ničijoj zemlji. Nismo bili u ovakvoj situaciji ranije. Ono što mi dobijamo proračunima i simulacijama je totalno u suprotnosti sa informacijama koje nam daju naši vozači", priznaje Toto Volf, šef F1 tima Mercedesa.

Međutim, njemačku ekipu ne muči samo aerodinamika, očigledno je i da "srebrne strijele" više nemaju taj ekskluzivitet da imaju najjače pogonske jedinice, što pokazuju i primjeri ostalih ekipa koje koriste Mercedesove agregate. Meklaren i Aston Martin su vidno sporiji od Alfa Romea i Hasa, koje pokreću Ferarijevi motori.

Poznavajući snagu ekipe Mercedesa bilo bi neozbiljno otpisati ih, ali pitanje je da li će stići a na vrijeme riješiti ovu situaciju. Oni koji bolje poznaju Hamiltona, kažu da će, ako ne svi, bar 95 odsto problema biti riješeno onog trenutka kada mu ekipa pripremi bolid koji je u najmanju ruku konkurentan sadašnjim uzdanicama Ferarija i Red Bula.

Iako još ništa nije gotovo i 17 trka je do kraja, teško je za očekivati da se bilo koji vozač Mercedesa ove sezone nađe na pobjedničkom podijumu.

S takvim scenarijom je poprilično jasno da su šanse da slavnog Britanca vidimo i naredne godine u Formuli 1 poprilično mršave. Kada se sagleda sve što se dešavalo od decembra naovamo prilično je jasno kako će se sve završiti. Ako nema šanse da uzme osmu titulu, teško je za očekivati da će pronaći volju i želju da se takmiči i kruži stazama čekajući da se nešto dogodi.

Na kraju krajeva, jedan od najvećih vozača Formule 1 ikad definitivno ne želi sebi da dopusti da cijeli svijet opet gleda kako ga (kao u Imoli) Maks Ferstapen obilazi za cijeli krug. Njemački tim više ne odiše onim samopouzdanjem kao ranije i neki smatraju da je spor s FIA oko nakita dobra prilika da Luis se prije vremena izvuče iz ugovora s Mercedesom, koji važi do 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije