Ostali sportovi

Istočno Sarajevo biciklistički centar svijeta

Istočno Sarajevo biciklistički centar svijeta
Foto: N.N. | Istočno Sarajevo biciklistički centar svijeta

Biciklistički centar svijeta u narednih pet dana biće Istočno Sarajevo, koje će ugostiti više od hiljadu takmičara na Svjetskom prvenstvu za amatere.

Prva trka je sutra, a organizatori i domaćini su potvrdili da je sve spremno kako bi iz Republike Srpske i BiH poslata lijepa slika u svijet.

Završnica planetarne smotre "Gran Fondo Istočno Sarajevo 2021" kulminacija je onoga što je urađeno u prethodnih šest mjeseci intenzivnih priprema, a one preliminarne počele su prakrično 2018. kada je dobijeno domaćintvo u konkurenciji dvadesetak gradova.

Direktor prvenstva Vladimir Kuvalja zahvalio se domaćinima, Vladi Republike Srpske, institucijama i srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na svesrdnoj pomoći pri organizaciji ovog vrlo značajnog događaja, kako sa sportskog, tako i sa turističkog i privrednog aspekta.

"Sve pripreme su privedene kraju a pedesetak zemalja svijeta imaće predstavnike. Sam taj podatak govori koliko je ovo značajno takmičenje koje smo uspjeli da organizujemo je su svi nivoi vlasti dali značajan doprinos. Posebno bih se zahvalio policiji Republike Srpske i Kantona Sarajevo. Dali su sve od sebe tokom kvalifikacione trke u avgustu, a tako je i sada, jer je bezbjednost događaja na prva na listi proriteta. Ponosan sam što smo orgaizatori ovakvog događaja i uvjeren sam da će sve proteći u najboljem redu", rekao je Kuvalja.

Trka kojom se otvara prvenstvo je individualni hronomometar u Palama sutra od 13 časova, a više od 250 takmičara će se boriti protiv štoperice na stazi dugoj 19,2 kilometra. U četvrtak je zakazan timski hronometar (17) a u 18 časova počinje svečano otvaranje prvenstva. Potom slijedi dan odmora i priprema za dvije najvažnije trke.  Mediofondo je na programu 9. oktobra, pa iako je start u Istočnom Novom Sarajevu, a cilj na Jahorini ipak je nešto lakši od granfonda i namijenjen je nešto iskusnijim biciklistima koji će morati da prevezu 100 kilometara.

U nedjelju, posljednjeg dana prvenstva od 10 časova je veliko finale - granfondo trka koja će okupiti najveći broj takmičara. Staza je takođe ista kao na avgustovskoj kvalifikacionoj trci, ali je dodatnim krugom produžena sa 100 na 135 kilometara.

Prva zvijezda prvenstva je jedna od najboljih biciklistikinja svih vremena Francuskinja Žani Longo. Ima zlatnu medalju sa OI 1996. u Atlanti, a pet puta je trijumfovala na Svjetskom prvenstvu u drumskom biciklizmu. Sa četiri medalje na OI trenutno je druga najuspješnija sportistkinja Francuske svih vremena. Osim nje, velika zvijezda prvenstva je i Holanđanin Džoni Hugerland, Slovenka Laura Šimenc...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije