Ostali sportovi

Još 365 dana do Tokija: Japan poželio dobrodošlicu sportistima iz BiH

Još 365 dana do Tokija: Japan poželio dobrodošlicu sportistima iz BiH
Foto: N.N. | Još 365 dana do Tokija: Japan poželio dobrodošlicu sportistima iz BiH

SARAJEVO - Olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju biće održane tačno za godinu dana, a tim povodom Ambasada Japana u BiH, uz podršku Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta u BiH, održala je večeras u Olimpijskom muzeju na Zetri svečani prijem, na kojem je "Japan poželio najtopliju dobrodošlicu sportistima iz BiH".

"Sledeće olimpijske igre će započeti 24.jula 2020. i za par dana će biti tačno godina do ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju. Neki bi možda rekli da je prerano o ovome govoriti, ali nikada nije prerano da se počnu pripreme", istakao je Hidejuki Sakamoto, Ambasador Japana u BiH.

Tokio je će biti domaćin svojim drugim Ljetnim igrama – prve Olimpijske i Paraolimpijske igre održale su se davne 1964. godine. Iako su još uvijek u toku kvalifikacije BiH već ima određen broj sportista koji će se sigurno takmičiti u Tokiju, a nadamo se da će taj broj biti znatno veći.

"Nedavno je odlučeno da japanski grad Isen preuzme brigu i priži podršku sportistima iz BiH, kao grad domaćin", rekao je Sakamoto, te istakao da je gradonačelnik Isena nedavno bio u Sarajevo i rekao kako će njegovi sugrađani navijati za bh. reprezentativcve čak i ako se budu takmičili protiv Japana.

Podsjetio je da je BiH prvi put kao nezavisna država bila upravo na Zimskim Olimpijskim igrama u Japanu, u gradu Naganu, te da mu je izuzetno drago što se bh. sportisti vraćaju u Japan nakon 22 godine.

Na igramo u Tokiju prvi put će biti i pet novih Olimpijskih discilina: softbol, karate, skejtbording, sportsko penjanje i surfanje.

Kako bi pozdravili uvođenje novih disciplina, prisutni su mogli da uživaju u karate potezima koje su izveli momci i djevojke iz Sarajevskog karate kluba.

"Želim svu sreću sportistima iz BiH. Vidimo se u Tokiju", zaključio je Sakamoto.

Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, poručio je da je siguran da će ovo biti odlična edicija Igara, te da će Japan biti izvrstan domaćin kao i mnogo puta do sad.

Naveo je da će BiH u Tokijo poslati najbolje sportiste iz atletike, džuda, plivanja, karatea, streljaštva, stonog tenisa, biciklizma, boksa, tenisa i tekvandoa.

"Želimo im mnogo sreće, te da svoje snove i ciljeve ostvare u duhu Olimpijskih vrijednosti", rekao je Rađo.

Svečanom prijemu u Zetri prisustvovali su i vrhunski sportisi, atletičar Mesud Pezer i džudistkinja Larisa Cerić, koji su ostvarili stipendiju za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Dvoje sjajnih sportista su poželjeli da se u budućim godinama što vise sportista iz BiH kvalifikuje na Olimpijske igre, te da ta velika medalja stigne i u Bosnu i Hercegovinu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije