Ostali sportovi

Lani Pudar Državna nagrada za sport BiH od 10.000 KM

Lani Pudar Državna nagrada za sport BiH od 10.000 KM
Foto: Nedžad Uglješa | Lani Pudar državna nagrada za sport BiH od 10.000 KM

Savjet ministara BiH plivačici Lani Pudar dodijelio je 10.000 KM Državnu nagrada za sport BiH za 2022. godinu za izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciju BiH.

Kako je saopšteno iz Savjeta ministara BiH među sportskim uspjesima ove mlade Mostarke su prvo i treće mjesto u disciplini 200 metara delfin na seniorskom prvenstvu u Rimu i seniorskom prvenstvu svijeta u Abu Dabiju.

Pudar je, između ostalog, višestruka juniorska prvakinja Evrope, a bila je i dva puta "zlatna" na Mediteranskim igrama održanim u Oranu 2022. godine.

Lana Pudar i Dženan Musa u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH izabrani su u petak za najbolje sportiste BiH u 2022. godinu.

Savjet ministara donio je i Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu BiH i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2022. godinu.

Novčana nagrada zaslužnim sportistima/sportiskinjama BiH u 2022. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.500 do 3.100 KM za 12 sportista i sportiskinja,  koji su ispunili uslove za odlazak u penziju.

"Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportiste/sportiskinje međunarodnog razreda uključuje osvojena prva tri mjesta na Olimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom prvenstvu ili na Paraolimpijskim igrama, kao i ispunjena 'A' norma ili ostvaren plasman za učestvovanje na Olimpijskim igrama/Parolimpijskim igrama/Specijalnoj olimpijadi/Svjetskom prvenstvu", navode iz Savjeta ministara.

Jednokratna novčana naknada u 2022. godini dodijeljena je, kako dodaju, za 33 vrhunska sportaša u BiH, a  visina je određena na osnovu postignutih rezultata na takmičenjima na kojima je sportista učestvovao i kreće se od 2.000 do 2.500 KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije