Ostali sportovi

Na startu trke "Grand prix Banjaluka 2019" biciklisti iz 18 zemalja

Na startu trke "Grand prix Banjaluka 2019" biciklisti iz 18 zemalja
Foto: N.N. | Na startu trke "Grand prix Banjaluka 2019" biciklisti iz 18 zemalja

Deveta brdska biciklistčka trka "Grand prix Banjaluka 2019", koja će okupiti 75 biciklista iz 18 država, biće vožena od sutra od 31. marta.

Za razliku od prethodnih izdanja trka će ove godine biti etapna, član je UCI S2 ktegorije, što znači da će biti kvalifikaciona za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, odnosno da će biciklisti u Banjaluci sakupljati bodove koji ih mogu odvesti na najveći sportski događaj.

"Uradili smo mnogo da napravimo spektakl u Banjaluci kada je u pitanju brdski biciklizam. Pored trke 'Beograd – Banjaluka', koja je obilježila biciklizam u BiH, ova brdska trka je jedan od najznačajnijih događaja kada je u pitanju biciklizam, čak i u regionu. Prijavljeno je 75 takmičara iz 18 zemalja, a pored međunarodne trke imaćemo trke Premijer lige BiH i Lige RS i takmičenje za djecu", rekao je Vladimir Kuvalja, direktor Biciklistikog saveza RS i dodao da su u organizaciji imali

podršku grada Banjaluka, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, kao i sponzora Banjalučke pivare, kompanije M:tel, Triglav osiguranja...

Nikola Soković, sportski direktor trke, rekao je da će skoro sav događaj biti na tvrđavi "Kastel" jer su organizatori željeli da biciklizam i kompletan program približe što većem broju ljudi. Nastupiće četiri bh. takmičara, jedini iz Banjaluke je Vladimir Trbić, a tu su i najbolja bh. bicilistkinja Lejla Tanović, te Alma Alijagić i Amar Mašić.

"Sutra  nas očekuje prva etapa, to će biti vožnja na vrijeme unutar i oko tvrđave Kastel, gdje takmičari treba da se izbore za početne pozicije u generalnom plasmanu. U četvrtak je kros kantri kriterijum trka, kružna trka, koja je interesantna za gledaoce, u petak je na Kastelu kružna kros kantri olimpik trka, a u subotu će biti vožena trka od Kastela ka Banj brdu gdje će biti cilj. U nedjelju je kros kantri olimpik trka. Za vikend nas očekuju takmičenja u Premijer ligi BiH i Ligi RS, u kojima mogu da nastupe svi registrovani takmičari", rekao je Soković, iz Biciklističkog kluba Samit, koji je jedan od pokretača ove trke.

Posljednjih nekoliko godina BK Samit trku organizuje u saradnji sa BS RS i Savezom za sport i rekreaciju, a zajedničim snagama su trku podigli na viši nivo. Nije bilo lako doći do kategorije S2 i etapne trke.

"Mi smo polako razvijali trku i doživjela je vrhunac. Krenuli smo od kategorizacije C3, bilo je teško doći do kategorije C2, a napornim radom smo se izborili da dobijemo etapnu trku. Samo Slovenija i Hrvatska u regionu imaju ovakve trke", istakao je Kuvalja.

Podrška je stigla u od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS. Dragan Jaćimović, pomoćnik ministra, je u ime Ministarstva pozvao sve da podrže takmičare i dodao:

"Unazad nekoliko godina biciklizam se vraća na velika vrata u RS. Hvala BK Samit i BS RS što su trku ovakvog renomea doveli u Banjaluku, činjenica da dolazi više od 70 takmičara iz 18 zemanja govori o kakvom događaju je riječ. Ministartvo poodržava lijepe stvari, a ova trka to jeste.

Raspored etapa

Srijeda (Kastel, 14 časova): ITT 4,2 km

Četvrtak (Kastel, 12): XCC short race 20 km

Petak (Kastel, 12): XCO 50,4 km

Subota (Kastel - Banj Brdo, 11): XCM 62 km

Nedjelja (Kastel, 12,30): XCO 50,4 km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije