Ostali sportovi

Najteži skok: Bajlsova piše istoriju gimnastike

Najteži skok: Bajlsova piše istoriju gimnastike
Foto: USA Gymnastic | Najteži skok: Bajlsova piše istoriju gimnastike

Američka gimnastičarka Simon Bajls vratila se takmičenjima nakon skoro dvije godine izbivanja i očekivano je, bez imalo problema, izborila mjesto u timu Sjedinjenih Američkih Država za nastup na Svjetskom prvenstvu 2023. u Antverpenu.

Bajlsova je tako postala prva Amerikanka koja je izborila šesti nastup na gimnastičarskom šampionatu svijeta, a po dolasku u Belgiju je zablistala onako kako samo ona umije.

SP je počeo 30. septembra, a završava se 8. oktobra. Bajslova je već u kvalifikacijama u preskoku ispisala istoriju. Postala je prva žena koja je izvela Jurčenko dabl pajk, najteži okret na preskoku, koji će sada nositi ime po njoj.

Jurčenko dabl pajk je najteži skok koji se boduje sa 6,4 poena, koja do sada nikada nisu bila dodijeljena. Na preskoku je Amerikanka zabilježila 15.266 bodova, a ukupno 58.865 u višeboju.

U gimnastici je i inače tradicija da se prvi put izvedene vježbe nazovu po sportisti koji je uspio da ih prikaže. Ovo je već drugi skok koji će nositi ime po Simon Bajls kada je u pitanju vježba na preskoku. Ubuduće će ova vježba biti poznata kao Bajls II.

Ukupno je po Bajlsovoj sada nazvano pet različitih vježbi - dvije na preskoku, dvije na parteru i jedna na gredi.

Sa 25 zlatnih medalja, od čega su četiri sa Olimpijskih igara, čak 19 sa svjetskih i dvije sa pacifičkih šampionata, najtrofejnija je gimnastičarka u obje konkurencije, a nema sumnje da će nakon SP u Antverpenu iza sebe ostaviti legendarnu Larisu Latinjinu, koja je takođe u karijeri osvojila 25 zlatnih odličja.

Inače, Bajlsova je sa 26 godina ujedno i najstarija američka gimnastičarka koja je nastupila na SP, ali na parteru u Belgiji već sutra može do zlata. Američki ženski tim je kvalifikacije završio na vrhu i prvi je favorit za ekipno zlato u Antverpenu.

Simon Bajls se povukla tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine, navodeći da želi da sačuva mentalno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije