Ostali sportovi

Sestre Katarina i Anica Popović: Na terenu se ne poznajemo

Sestre Katarina i Anica Popović: Na terenu se ne poznajemo
Foto: N.N. | Sestre Katarina i Anica Popović: Na terenu se ne poznajemo

Odbojkaška sezona došla je do završnice, a za krunu u ženskoj konkurenciji u bh. klasiku boriće se ekipe Bimal Jedinstva i Gacka. Ovogodišnje finale, koje se igra na dvije pobjede (u slučaju majstorice Brčanke imaju prednost domaćeg terena), biće posebno za sestre Katarinu (25) i Anicu Popović (19), koje će se naći na suprotnim stranama.

Novi okršaj najvećih rivalki s nestrpljenjem i velikim očekivanjima pratiće se u porodici Popović. Do prošle sezone sjajne gačanske odbojkašice nastupale su zajedno, da bi onda iskusnija i mnogo poznatija Katarina odlučila da karijeru nastavi u "brčanskim princezama". Sudbina je htjela da se nakon nekoliko finala sa Gackom za svoju prvu titulu prvaka bori protiv matičnog kluba, ali i rođene sestre.

"Čudno je kad igramo jedna protiv druge, ali na terenu se ne poznajemo. Već smo igrale jedna protiv druge, pa je u kući često zezanje na račun pobjednika. Ali, pustim da mama i brat navijaju za nju, to joj je dovoljno", kaže kroz smiješak nekadašnja vedeta Gačanki, a danas važan kotač u ekipi Bimal Jedinstva.

Zanimljivo je da se Katarina počela baviti odbojkom kada je Anica rođena (2000). Prošla je sve kategorije i sve do ove sezone bila član najuspješnije generacije tog kluba, da bi u ljeto prošle godine potpisala za višestruke prvakinje BiH s kojima je već osvojila Kup BiH (ima osvojen Kup i sa Gackom). 

"Odlučila sam se za nove izazove, prešla sam u Jedinstvo. Na svakoj utakmici se mora dati sve od sebe da bi se odbranili svi trofeji. Anica je krenula da trenira odbojku vjerovatno zbog mene. Kako je dolazila na utakmice, tako je i zavoljela", ističe dugogodišnja reprezentativka BiH.

Gledajući tradiciju i trenutni roster Brčanke slove za favoritkinje, iako se u duelima ovih ekipa teško može predvidjeti rezultat. Gačanke su u finišu sezone podigle formu i pokazale da su uz Brčanke najkvalitetniji tim u bh. ligi.

"Drago mi je što je u finalu moj bivši klub, mislim da to zaslužuju. Ipak, mi ćemo dati sve od sebe da opravdamo prvu poziciju na tabeli. Vjerujemo u sebe, dobro treniramo i ako izađemo na teren i pokažemo svoju igru, mislim da neće biti problema", optimistično je najavila prvotimka bh. šampiona.

Anica, kojoj je trenutno prioritet školovanje, nada se dobroj utakmici.

"Presrećne smo što smo izborile plasman u finale u kojem je sve moguće. Plasmanom ovih ekipa u završnicu nastavljena je tradicija, samo što ću ovaj put stajati nasuprot sestre. Malo je i čudno, ali smo igrale već nekoliko utakmica, pa smo navikle. Navijam za dobru odbojku, medalje su svakako kod mame u kući, pa se možemo i mijenjati", rekla je Anica.

Finalna serija plej-ofa za prvaka BiH počinje u subotu, u Gacku, u 18.30.

Kakanj i Mladost otvaraju seriju

Finalna serija plej-ofa za odbojkaše startuje u subotu. Za titulu prvaka boriće se ekipe Mladosti, koja brani naslov, i Kakanj 78, što će biti repriza finala Kupa BiH. Domaćini prvog susreta biće Kakanjci, koji su regularni dio sezone završili na drugom mjestu. Igra se na dvije pobjede, a u slučaju majstorice domaćini će biti Brčaci koji će ove sezone pokušati da osvoje šestu uzastopnu titulu. Utakmica u Kaknju počinje u 19 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije