Ostali sportovi

Startovala 13. Međunarodna trka Beograd-Banjaluka

Startovala 13. Međunarodna trka Beograd-Banjaluka
Foto: N.N. | Startovala 13. Međunarodna trka Beograd-Banjaluka

BEOGRAD - Trinaesta Međunarodna biciklistička trka Beograd-Banjaluka, duga skoro 800 kilometara, startovala je danas u beogradskoj opštini Obrenovac, a prolazak biciklista kroz cilj u Banjaluci očekuje se u nedjelju, 21. aprila.

Trka, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika i premijera Republike Srpske Željke Cvijanović i Radovana Viškovića, startovala je u 11.00 časova ispred Termoelektrane "Tent dva".

Trka će trajati četiri dana, a podijeljena je u četiri etape: Beograd - Vlasenica (240 kilometara), Vlasenica-Brčko (8160 kilometara), Bijeljina - Teslić (170 kilometara) i Prnjavor-Banjaluka (175 kilometara).

Četvrta etapa, koja će se od Prnjavora voziti preko Dervente, Srpca i Laktaša i biće završena vožnjom šest krugova po Banjaluci.

Učestvuje 176 biciklista iz 30 zemalja svijeta, a među njima i čuveni biciklistički timovi, među kojima ruski "Gasprom", italijanske "Sanđemini" i "D'amiko" i austrijski "Hrinkof", kao i prvi put kolumbijski "Bicikletas strongmen".

Pobjednik će dobiti žutu majicu.

Ova, 13. biciklistička trka, označena je prvom kategorijom, što je čini sportskim događajem najvišeg ranga, s obzirom na to da je prošle godine ušla u 50 najboljih trka u svijetu, a poseban značaj ima što je ovogodišnje izdanje kvalifikaciono za Olimpijske igre koje se održavaju 2020. godine u Tokiju.

Trka je privukla veliki broj vrhunskih ekipa koje dolaze da se istovremeno pripremaju i za veliki gran tur "Điro d' Italija" i "Tur d' Frans", a dobila je i ekonomsku i turističku dimenziju.

Organizaciju trke su pomogli Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije