Rukomet

Nebojša Grahovac: Žuljala me klupa u Šamberiju

Nebojša Grahovac: Žuljala me klupa u Šamberiju
Nebojša Grahovac: Žuljala me klupa u Šamberiju

Zadovoljan sam polusezonom. Međutim, kada su naša igra i rezultati u pitanju onda nisam zadovoljan, kao i većina u klubu, kaže Nebojša Grahovac, golman francuskog Šartra i rukometne reprezentacije BiH, u kojoj je od 2006.

Grahovac, kojeg je karijera iz RK Prijedor preko Borca, Bosne, Šamberija dovela do Šartra, kaže da se nije pokajao što je ove godine prešao u novi klub, iako Šartr u prvom dijelu sezone nije ispunio svoje ciljeve.

"Važno je da nismo ispali iz trke za ulazak u plej-of za plasman u Prvu francusku ligu. Zaostajemo pet bodova, što je dostižno u drugom dijelu sezone. Šartr je dobro organizovan klub sa velikim budžetom, ali još malo lutaju. Cilj je plasman u viši rang i vjerujem da ćemo ga ipak ispuniti", priča on.

NN:  Zašto ste napustili jedan od najjačih francuskih klubova?

GRAHOVAC:  Prije svega zbog činjenice da sam želio braniti. U Šartru sam prvi golman i to je ono što sam tražio. U Šamberiju su bili zadovoljni i željeli su da produžimo saradnju, ali pod lošijim uslovima nego ranije. Nisam na to pristao jer osim smanjenja ugovora malo bih branio s obzirom na to da mi je konkurent francuski reprezentativac. To sam im otvoreno rekao i razišli smo se u korektnim odnosima.

NN:  Bliži Vam se 30. Kakvi su planovi za budućnost?

GRAHOVAC: Već četvrtu godinu sam u Francuskoj i uskoro bi trebalo da dobijem njihove papire, što bi mnogo olakšalo život. Kad sam odlučio da napustim Šamberi želio sam isključivo ostati u Francuskoj i zbog porodice i zbog papira. Tek dolazim u neke idealne godine za rukometnog golmana i sada je najvažnije da konstantno branim. To će mi puno pomoći i očekujem da ću biti još bolji golman. Uz to i francusko državljanstvo mislim da neću imati problema da još dugo branim.

Zadovoljan u francuskom drugoligašu Šartru

NN:  Kakva je Druga francuska liga?

GRAHOVAC:  Iskreno, iznenađen sam kvalitetom rukometa. Timovi su dosta izjednačeni. Istina, kada je u pitanju budžet, Kretej i mi smo daleko najbogatiji klubovi. Kretej je prvi na tabeli i vjerovatno će tu ostati, a nama ostaje da se borimo sa sedam ili osam timova za četiri mjesta u plej-ofu. Veoma je tanka linija od ulaska u plej-of do borbe za opstanak. Ako uvežeš tri pobjede eto te u vrhu, a u suprotnom si u velikim problemima.

NN:  Kao i u klubu, i u reprezentaciji ste sada prvi golman i jedan od najiskusnijih u timu. Koliko to mijenja stvari?

GRAHOVAC: Kod mene to nema nikakve veze. Treba uvijek da brani onaj ko je u boljoj formi, bez obzira o kome se radi. U karijeri sam prošao sve. Bio sam jedno vrijeme prvi golman u reprezentaciji, pa se onda znalo desiti da budem tek četvrti ili peti. To nisu stvari koje me pogađaju, niti mi je to nešto pretjerano važno. Imao sam priliku braniti neke velike utakmice, a neke sam gledao sa tribina. Šta god se od mene traži u reprezentaciji na to sam spreman. Uvijek dolazim i radujem se druženju sa saigračima. Atmosfera u reprezentaciji je odlična i dobro smo krenuli u ovim kvalifikacijama.

NN:  Može li bh. tim u dvomeču sa Letonijom riješiti pitanje plasmana u baraž za SP?

GRAHOVAC: Te dvije utakmice definitivno će biti odlučujuće. Važno je da se fokusiramo samo na Letoniju. Sigurno nisu za potcjenjivanje. Igraju nešto između ruske i skandinavske škole, kao i Estonija. Dobili su lagano Portugal u gostima i to je dovoljna opomena. Portugalci su bili najveći favoriti naše grupe, ali, eto, dobili smo ih i mi i Letonci. Biće teško, ali vjerujem da možemo do baraža.

Treninzi u Prijedoru

Još 1999. Grahovac je napustio svoj matični RK Prijedor, ali kad god ima priliku posjeti ljude iz kluba.

"Sa devet godina sam počeo igrati u Prijedoru, a sa 13 debitovao za prvi tim. To nikada neću zaboraviti! Sa 15 sam prešao u banjalučki Borac. Imam puno prijatelja u RK Prijedor i uvijek rado provodim vrijeme s njima. Ljetos sam održao nekoliko treninga s djecom. Sada su napravili lijepu priču u klubu. Nemaju mnogo para, ali se bave sportom i druže se između sebe, što je najvažnije."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije