Zimski sportovi

Asja Klačar za "Nezavisne": Ponosna sam što sam ispisala istoriju

Asja Klačar za "Nezavisne": Ponosna sam što sam ispisala istoriju
Foto: N.N. | Asja Klačar za “Nezavisne”: Ponosna sam što sam ispisala istoriju

Tinejdžerka iz Sarajeva Asja Klačar (19) proteklog vikenda u Austriji ispunila je jedan od svojih snova.

Po prvi put se našla rame u rame sa najboljim snouborderima svijeta upisavši prvi nastup na Svjetskom kupu, a uz sve osvojila je prve bodove, čime je ispisala istoriju ovog relativno mladog sporta u BiH, koji je već godina jedan od najatraktivnijih u svijetu.

Mlada borderka iz Sarajeva u Krišbergu je zauzela 22. mjesto u discipline Big Air i osvojila velikih devet bodova. Tako se u društvu najelitnijih nacija u snoubordu po prvi put zaviorila i zastava BiH. U razgovoru za “Nezavisne”  Asja Klačar nije krila zadovoljstvo i sreću što je ispisala istoriju.

“Početak kao i svaki drugi je bio težak, kako finansijski tako i psihički. Počela sam trenirati bez ikakvih očekivanja i ciljeva za budućnost, čisto zbog uživanja i ljubavi prema ovom sportu. Kako je vrijeme prolazilo tako se moje stanje mijenjalo, počela sam maštati o velikim takmičenjima i rezultatima. Odlazak na Svjetski kup je bio cilj za ovu sezonu koji sam ispunila i ne mogu biti sretnija kako se sve završilo”, ističe Klačarova i dodaje:

“Zahvaljujući međunarodnim takmičenjima i Evropa kupovima ostvarila sam normu za nastup i time postala potencijalni prvi predstavnik BiH na ovako velikom takmičenju. Sada mogu ponosno reći da sam ostvarila istorijski uspjeh za snoubord i BiH, osvojila sam devet bodova sa Svjetskog kupa i ja sam prezadovoljna”.

Asja je svjesna da je ovo tek njen početak ka probijanju ka svjetskom vrhu. On će kao i u većini individualnih sportova biti trnovit i težak, prije svega jer se radi o izuzetno skupom sportu koji zahtjeva velika finansijska sredstva za odlazak na velika takmičenja.

“Sada u planu imam intenzivne treninge jer treba ići stepenicu više da bi ovo sve imalo smisla. Pripreme za zimske sportove same od sebe su preskupe, ali u finansiranju pomaže Skijaški savez BIH i hvala im na tome. Također voljela bih se zahvaliti svom treneru Ismaru Biogradliću, Hrvatskom snowboard timu koji mi je pomogao da sve ovo ostvarim i bili su uz mene stalno, kao i svima koji su bili uz mene i vjerovali u mene. Smatram da je ovo uspjeh za mene, ali i za BiH, jer se prvi put viorila naša zastava na takmičenju ovog nivoa”, naglasila je devetnaestgodišnja Asja Klačar.

Jedina bh. takmičarka na ovakvom nivou takmičenja trenutno nema sponzora koji bi joj pomogao da nesmetano ide na velika takmičenja kao što su Svjetski kupovi. Izrazila je nadu da će neko prepoznati njen trud i talenat i pomoći joj u finansijskom smislu da se i u budućnosti takmiči sa svjetskom elitom. Dokazala je da tamo i pripada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije