Zimski sportovi

Bjelašnica domaćin FIS Evropa kupa nakon 35 godina

Bjelašnica domaćin FIS Evropa kupa nakon 35 godina
Foto: OK BiH | Elvedina Muzaferija

Međunarodna skijaška federacija (FIS) donijela je konačnu odluku i uvrstila Bjelašnicu u kalendar velikih skijaških takmičenja „Evropa kupa 2023. godine“ u disciplini SuperG za žene.

Evropa kup na Bjelašnici biće održan 12. i 13. februara, gdje se očekuje učešće takmičara najelitnijih skijaških nacija, kao i dio takmičara koji učestvuju u Svjetskom skijaškom kupu.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine bile su pokretač nastanka i osnov za izgradnju sportske infrastrukture na Bjelašnici. Nakon Olimpijade nastavilo se sa organizacijom „Evropa kup“ takmičenja na Bjelašnici do 1989. godine. Od tada do danas, uprkos nizu pokušaja, Bjelašnica nije bila u kalendaru Međunarodne skijaške federacije (FIS).

„Nevjerovatno je koliko je jednostavna formula napretka u smislu promocije vrhunskog sporta, iz kojeg onda ide i masovni, amaterski i rekreacija građana, a što dalje potiče druge grane, kao što su turizam, hotelijerstvo i generalno privreda. Kada smo ministar privrede Adnan Delić i ja, odnosno Vlada KS, ušli u ovaj dio mandata, dali smo veliku podršku ZOI-ju. Nije nam bila misija da se za ovaj kratki period samo popravi stanje koje se često pominjalo u medjima zbog raznih afera, propalih projekata, nedostajućih ski karata, nefunkcionalnim stazama..., već smo zauzeli zauzeli stav da Bjelašnica ponovo mora postati takmičarska destinacija vrhunskog skijanja, koliko god to teško zvučalo u jednom trenutku“, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Zadovoljstvo događajem koji će biti održan na Bjelašnici ne krije ni najbolja skijašica BiH, Elvedina Muzaferija, koja ovih dana boravi u Čileu na pripremama za predstojeću sezonu.

„,Drago mi je da smo dobili organizaciju FIS „Evropa kupa“ na Bjelašnici i da ću imati priliku takmičiti se pred domaćom publikom. Očekujemo dolazak nekih od najboljih skijašica iz Austrije, Italije, Norveške i drugih velikih skijaških nacija. Kao takmičarka iz male države uvijek sam gost na svjetskim skijalištima i nisam mislila da ću imati priliku da vozim Evropa kup trke na domaćem terenu. Ovo će ujedno otvoriti mogućnost treninga brzih disciplina na Bjelašnici što me posebno raduje", istakla je Muzaferija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije