Zimski sportovi

Bomba: Vraća se najbolji ikada, ali neće nastupati za rodnu zemlju

Bomba: Vraća se najbolji ikada, ali neće nastupati za rodnu zemlju
Foto: Red Bull | Bomba: Vraća se najbolji ikada, ali neće nastupati za rodnu zemlju

Iz skijaškog svijeta stiže bombastična vijest.

Čuveni Marsel Hiršer (35) vraća se u Svjetski skijaški kup. Najbolji skijaš svih vremena otišao je u skijašku penziju nakon što je 2019. osvojio Veliki kristalni globus osmi uzastopni put. Od sljedeće se sezone vraća skijanju, i to pod nizozemskom zastavom nakon što je ranije nastupao za Austriju, prenosi 24sata.hr.

Naime, Hiršerova majka porijeklom je iz nizozemske, pa je tako stekao pravo nastupa za tu zemlju. Austrijski savez izrazio je žaljenje zbog njegove odluke. 

„Jako žalimo zbog njegove odluke da zatraži promjenu i nastupa za Nizozemsku, ali smo na kraju ipak to podržali“, saopšteno je iz austrijskog skijaškog saveza. 

Hiršer navodno želi nastupati na Svjetskom prvenstvu 2025. godine, a posljednjih je godina, unatoč penziji, ostao aktivan skijaš. Prema austrijskim medijima, Hirsšer se već bacio na posao, a tokom ljeta planira trenirati na Novom Zelandu kako bi bio u optimalnoj formi za početak sljedeće sezone.

Prije pet godina je šokirao odlaskom u penziju sa samo 30 godina. U karijeri se 138 puta penjao na postolje, ostvario je ukupno 67 pobjeda (32 u slalomu, 31 u veleslalomu, jednu u superveleslalomu i tri u paralelnim trkama). Na svjetskim prvenstvima osvojio je čak sedam zlata uz četiri srebra, a ima i dva olimpijska zlata, što ga čini vjerovatno najvećim ikada.

Podsjetimo, prije nekoliko sedmica svoj je povratak u Svjetski kup potvrdio slalomski prvak iz sezone 2022/23., Lukas Braten, koji je donedavno skijao pod norveškom zastavom.

Međutim, Braten se prošle sezone posvađao s norveškim savezom oko sponzora, pa je objavio kako se neće takmičiti u sezoni 2023/24. Potvrdio je kako se iduće sezone vraća skijanju, ali pod brazilskom zastavom.

Premda ima 35 godina, Hiršer neće biti najstariji skijaš u Svjetskom kupu. Francuz Aleksis Pintoro i Ameerikanac Tomi Ford također imaju 35 godina, dok Britanac Dejv Riding ima 37 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije