Zimski sportovi

Hiršer propušta početak sezone

Hiršer propušta početak sezone
Foto: Ilustracija | Hiršer propušta početak sezone

Šesterostruki osvajač velikog Kristalnog globusa, izvanredni Austrijanac Marsel Hiršer, zbog teške povrede primoran je da preskoči nekoliko početnih trka Svjetskog skijaškog kupa.

Nova sezona Svjetskog skijaškog kupa započinje u austrijskom Söldenu krajem oktobra, utrkama veleslaloma u obje konkurencije.

Hiršer je na svom prvom treningu uoči nove sezone teško povrijedio članak, zbog čega je završio na operacionom stolu. Sve navedeno dogodilo se sredinom avgusta, a prognoze govore da su mu za povratak na snijeg potrebna tri do tri i po mjeseca. U skladu s tim, Marselov povratak može se najranije očekivati početkom decembra, u američkom Beaver Kriku, gdje su planirane trke superveleslaloma, spusta i veleslaloma.

Navedeni nemili događaj otvara prostor nekim novim razmišljanjima. Glavno pitanje nameće se samo od sebe; hoće Marsel Hiršer nakon šest godina u nizu prepustiti tron Svjetskog skijaškog kupa? Valja naglasiti da Marsel naporno trenira bez obzira na povredu i sigurno će se vratiti u dobrom fizičkom stanju. Ali jasno je da će njegovi konkurenti imati prednost nad njim.

Njegov glavni slalomski suparnik, Norvežanin Henrik Kristofersen tokom ljetne pauze rješavao je nesuglasice s vlastitim savezom. Početkom jula istupio je iz saveza, da bi se ipak već sljedeći mjesec vratio u isti.

Marselov glavni veleslalomski suparnik, svestrani Francuz Aleksis Pinturo, oformio je svoj lični tim, koji djeluje potpuno nezavisno od reprezentacije. Navedeno je učinio iz razloga kako bi se bolje mogao posvetiti svom cilju, osvajanju velikog Kristalnog globusa. Hoće li to doista tako i biti, vidjećemo uskoro. 

(Skijanje.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije