Zimski sportovi

Isplivali detalji pogibije skijašice na Kosovu

Isplivali detalji pogibije skijašice na Kosovu
Foto: Riccardo/Pexels | Isplivali detalji pogibije skijašice na Kosovu: “Sve se zbilo u par sekundi”

Legendarna američka skijašica Ketrin Rigbi preminula je u lavini koja je nju i njenog zaručnika snašla na skijalištu Brezovica na Kosovu.

Podsjetimo, za Rigbi je koban bio udarac u drvo koji je zadobila nakon što ju je lavina doslovno bacila sa staze. Preminula je na licu mjesta, a nakon što je spasilačka ekipa stigla na mjesto događaja, mogli su samo konstatovati smrt 54-godišnjakinje.

Dan nakon što je sportski svijet ostao šokiran vijestima o pogibiji jedne od pionirki telemark skijanja, isplivali su novi detalji o tom događaju.

Rigbi se sa svojim zaručnikom koji je preživio, nalazila na mjestu poznatom kao "Orlovo gnjezdo". Kosovska gorska služba spašavanja je dobila poziv za pomoć na području koje je prepoznatljivo po opasnostima od lavina. Spasilačka ekipa po teškom je terenu i uz veliku maglu došla do nje, ali nije bilo na vrijeme da je se održi na životu.

Rigbi je preminula od posljedica udarca u prsa. Lavina ju je bacila u drvo, a spasilačka ekipa odmah je uočila traumu na prsima. Unutrašnje krvarenje bilo je kobno za njena pluća, pa se pretpostavlja da se ugušila, prenosi Večernji.hr.

Njen zaručnik Magnus Volf pokušao ju je reanimirati vještačkim disanjem, ali smrt je nastupila u svega nekoliko sekundi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kasha La (@kashalaclare)

Inače, Rigbi je jedna od začetnica sporta koji se naziva telemark skijanje. Kombinacija je to alpskog i nordijskog skijanja, skija se pri velikoj brzini i na velikim nizbrdicama. 1998. godine proglašena je od strane časopisa Women Outside za najbolju telemark skijašicu na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije