Zimski sportovi

Klizači na tankom ledu

Klizači na tankom ledu
Klizači na tankom ledu

Zbog teške finansijske situacije može se desiti da BiH ostane bez predstavnika u brzom i umjetničkom klizanju na Evropskom zimskom olimpijskom festivalu za mlade 2017. godine, koji bi trebalo da bude održan upravo u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Saopšteno je ovo iz Saveza klizačkih sportova BiH, gdje zbog loše podrške i izuzetno teške materijalne situacije ne skrivaju svoju zabrinutost za budućnost ovog sporta. Krajnjim naporima uspjeli su stvoriti sve uslove za organizaciju ovogodišnjeg međunarodnog takmičenje u umjetničkom klizanju "Sarajevo open 2015", koje će biti održano od 20. do 22. februara u Olimpijskoj dvorani "Zetra". Iako je riječ o takmičenju najvišeg ranga i nalazi se na kalendaru Međunarodne klizačke unije, upitan je njegov kontinuitet.

"Savez klizačkih sportova BiH se najvjerovatnije neće kandidovati za 'Sarajevo open 2016'. Bez obzira na to što je takmičenje trebalo da posluži i kao generalna proba spremnosti organizacije EYOF 2017, mi ćemo zbog neadekvatne podrške možda morati odustati. Ohrabruje nas jedino najava da će Predsjedništvo BiH prihvatiti pokroviteljstvo EYOF-a 2017, pa se nadamo da će tako adekvatnu podršku dobiti i 'Sarajevo open 2016'", kaže Zikrija Đonko, predsjednik SKS BiH.

Ove godine na takmičenje u Sarajevo dolazak i učešće do sada je prijavilo više od 140 klizača iz 11 zemalja, kao i 18 ISU sudija.

"I pored toga što je ovo takmičenje izuzetno važno i što promoviše Sarajevo i BiH, a posebno što se održava na 31. godišnjicu održavanja ZOI '84, niko nije našao za shodno da pomogne i sufinansira ovaj projekt", tvrdi Đonko.

EYOF bi nakon OI 1984. u Sarajevu trebalo da bude najmasovnije sportsko takmičenje, a Saša Klepić, generalni sekretar ove manifestacije, kaže da će biti oboren rekord.

"Na Zimskim olimpijskim igrama 1984. učestvovalo je 1.280 sportista, a očekujemo između 1.350 i 1.450 sportista iz 49 zemalja na našem EYOF-u", kazao je Klepić za Anadoliju i dodao da budžet je 6,2 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije