Zimski sportovi

Kobajaši prvi favorit 68. novogodišnje turneje "Četiri skakaonice"

Kobajaši prvi favorit 68. novogodišnje turneje "Četiri skakaonice"
Foto: N.N. | Kobajaši prvi favorit 68. novogodišnje turneje "Četiri skakaonice"

Subotnjim kvalifikacijama u njemačkom Obersdorfu počinje tradicionalna 68. novogodišnja turneja "Četiri skakaonice".

Titulu brani Japanac Rjoju Kobajaši, koji je zadnjih sedmica ušao u pobjedničku formu u kojoj je bio i prošle zime, kada je osvojio Svjetski kup. 

Dvadesettrogodišnji Japanac na prošlogodišnjoj turneji zabilježio je sve četiri pobjede i postao tek treći skakač u istoriji. Prije njega je to uspjelo još samo Nijemcu Svenu Hanavaldu i Poljaku Kamilu Stohu.

Ove sezone Kobajaši je zabilježio dvije pobjede, zadnju prošle sedmice na skakaonici u Engelbergu, a ukupno 15. u karijeri. Trenutno zauzima vodeću poziciju u Svjetskom kupu.


Kao što ste navilkli prethodnih godina i ove ćete u kladionici Mozzart ćete moći pronaći ponudu za "Četiri skakaonice"


Reprezentacija Japana će nakon 28 godina prvi put nastupiti bez Noriakija Kasaija, jer 47-godišnji veteran zbog slabih rezultata nije izborio mjesto u ekipi.

Uz Kobajašija u favorite se još ubrajaju Austrijanac Stefan Kraft, dvostruki pobjednik turneje Poljak Kamil Stoh, te Nijemac Karl Geiger.

Novogodišnja turneja počinje kvalifikacijama, koje su na programu 28. decembra od 16.30 sati u Obersdorfu, u kojem će se dan kasnije održati uvodno takmičenje (nedjelja, 17.30 sati). 

Turneja se nastavlja na skakaonici u njemačkom Garmiš-Partenkirhenu (1. januar/14.00), a zatim seli u austrijske centre Insbruck (4. januara/14.00) i Bišofshofen (6. januara /17.15).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije