Zimski sportovi

Kraj bajke na ledu: Ruska šampionka mora da prekine karijeru

Kraj bajke na ledu: Ruska šampionka mora da prekine karijeru
Foto: Instagram.com/anna__shcherbakova_ | Kraj bajke na ledu: Ruska šampionka mora da prekine karijeru

Velika ruska nada, aktuelna svjetska i olimpijska šampionka u umjetničkim klizanju Ana Šerbakova (19) primorana je da završi karijeru nakon što joj je otkriveno ozbiljno oboljenje.

U julu je otkriveno da Šerbakova pati od mononukleoze. Virus relativno brzo prolazi, ali ostavlja tragove u tijelu, piše RTL. Obično se prenosi putem pljuvačke i zato se naziva i bolešću poljubaca.

Kod odrasli su simptomi često teški i mogu se vidjeti u grlobolji, otečenim limfnim čvorovima, temperaturi i prigušenosti. Od otkrivanja bolesti, naporni treninzi i takmičenja postali su nemogući za Šerbakovu.

Umjesto toga, rusko "čudo od djeteta" svoju veliku ljubav prema umjetničkom klizanju praktikuje samo na revijalnim događajima i razmišlja o karijeri trenera. Da stvari budu gore, prošlu godinu je popustila zbog povrede koljena koju je morala da sanira operativnim zahvatom.

"Ne očekujem da ću je ponovo vidjeti na takmičenjima", kaže bivša umjetnička klizačica Alena Leonova za portal Sport24. Svjetska šampionka Maria Butirskaja takođe nije optimista po ovom pitanju.

"Malo je vjerovatno da će se Ana ponovo vratiti sportu i takmičenjima", navodi Butirskaja.

Čak ni sama Šerbakova više ne očekuje da se vrati na led kao profesionalna klizačica.

"Cijeli život sam provela trenirajući i takmičeći se, pa me, naravno, zanima da isprobam nešto novo", kazala je Ruskinja čiji rani završetak karijere je prilično izvjestan i veliki je gubitak za umjetničko klizanje.

Šerbakova je jedna od najvećih zvijezda umjetničkog klizanja, a 2021. godine osvojila je zlato na Svjetskom prvenstvu u Stokholmu, da bi godinu dana kasnije uzela i zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Uz olimpijsko i svjetsko zlato, Šerbakova je tri puta bila šampionka Rusije.

Ovo je veliki udarac za rusko umjetničko klizanje, ali tek treba da se vidi kako će se rasplesti slučaj protiv Kamile Valijeve, koja je optužena za doping. Valijeva je bila apsolutni hit na OI u Pekingu. Imala je tek 15 godina kada je izvela četvorostruki skok na Olimpijskim igrama na timskom takmičenju.

Ekipi Olimpijskog komiteta Rusije je trebalo biti uručeno zlato, ali do ceremonije nije došlo jer je objavljeno da je Valijeva nekoliko sedmica ranije bila pozitivna na nedozvoljenu supstancu.

Prošlog mjeseca je počelo saslušanje u Lozani, a detalji se čuvaju od javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije