Zimski sportovi

Kraj se bliži, Svindal objavio povlačenje

Kraj se bliži, Svindal objavio povlačenje
Foto: N.N. | Kraj se bliži, Svindal objavio povlačenje

Norveški skijaš Aksel Lund Svindal objavio je da će na Svjetskom prvenstvu u švedskom Oreu završiti karijeru.

Svindal je prije nekoliko dana najavio da neće učestvovati ni na jednoj trci do planetarnog šampionata u februaru, a ispostavilo se da se neće više takmičiti ni po njegovom završetku.

Dvostruki olimpijski šampion je povlačenje objavio u Kicbilu, gdje je najavio da će se takmičiti u superveleslalomu u Oreu 9. februara, a zatim i spustu tri dana kasnije i da će mu to biti posljednje dvije trke u karijeri.

Svindal je, inače, dvostruki osvajač Svjetskog kupa, ali su ga konstantni problemi sa povredama desnog koljena onemogućili da skija na najvišem nivou, pa i naveli da odluči da se povuče.

„Fokusiraću se na trke u Oreu, to će biti moje posljednje trke na najvišem nivou. Odluku sam donio u posljednjih nekoliko nedjelja. Sada želim još jednom da pokušam i onda će doći kraj“, istakao je Svindal.

36-godišnji Norvežanin je odlučio da propusti ovonedjeljne trke u Kicbilu da bi odmorio koljeno, a neće se takmičiti ni narednog vikenda na trkama u brzinskim disciplinama u Garmiš-Partenkirhenu.

Tokom karijere, pored dva velika Kristalna globusa i olimpijskih zlata u superveleslalomu i spustu, Svindal je osvojio i pet titula svjetskog šampiona. Ima još dvijje medalje sa Olimpijskih igara i tri sa Svjetskog prvenstva, u Svjetskom kupu je ostvario 36 pobjeda i ukupno 80 podijuma, uz devet malih Kristalnih globusa.

Iako se tokom karijere više puta vraćao poslije zastrašujućih padova, povreda koljena koju je doživeo u Kicbilu prije tri godine ostavila ne veliki trag po njegovu karijeru. Pokidao je prednji ukršteni ligament i meniskus, ali je uspio da se vrati na stazu i čak osvoji zlato u spustu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu prošle godine.

Međutim, zbog konstantnog bola razmišljao je o povlačenju tokom ljeta, ali je odlučio da ipak nastavi karijeru i od početka sezone se tri puta našao na podijumu. Prošlog vikenda je zauzeo četvrto mjesto na legendarnom spustu u Vengenu, ali je pretrpio još jedan težak udarac o koljeno tokom treninga u Kicbilu, što ga je natjeralo da preskoči spust na Štrajfu i ostane bez posljednje šanse da pokori tu stazu.

„Nadrealan je osjećaj reći da je došao kraj. Ali, mentalno mislim da je pravi način reći to, bolje nego da samo čekate da vidite da li ćete moći da skijate ili ne“, naglasio je Svindal.

Time što će se takmičiti u Oreu, norveški skijaš će na neki način zatvoriti krug, pošto je u švedskom ski centru 2007. godine osvojio svoje prve dve titule svjetskog šampiona – u spustu i veleslalomu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije