Zimski sportovi

Kubacki pobijedio u Garmiš-Partenkirhenu

Kubacki pobijedio u Garmiš-Partenkirhenu
Foto: Tanjug/AP | Kubacki pobijedio u Garmiš-Partenkirhenu

David Kubacki osvojio je Garmiš-Partenkirhen. Poljak je slavio na drugoj stanici u okviru novogodišnje "Turneje četiri skakionice" skokovima od 139 i 144 metra i ukupno 282,1 poena.

Drugi je bio Norvežanin Granerud (274,9), dok je na trećoj poziciji završio još jedan Poljak Žila sa 260,4 poena.

Poslije prve serije vodio je Granerud. Nije imao najduži skok. Sletio je na 137 metara, ali bolje ocjene i jači vetar u grudi učinili su da prvu rundu završi ispred Kubackog, koji se ostvario odličnih 139 metara. Razlika je bila jedan poen u korist Norvežanina. Kamil Stoh je bio treći sa 135 ostvarenih metara, dok je na četvtom mestu prvu rundu okončao Nijemac Ajzenbihler.

Žestoko je podbacio pobjednik iz Oberstorfa Karl Gajger. Zaustavio se na 131.metru, što je bilo dovoljno tek za 14 mjesto.

Rasplet u drugoj rundi počeo je sjajnim skokom upravo Gajgera. Letom od 138 metara uspio je da napravi značajan napredak u plasmanu. Niko nije uspijevao da ga ugrozi do Pjotra Žile, koji je u tom trenutku obezbedio šesto mjesto. Kobajaši i Stekala nisu uspjeli da pomjere Žilu i Gajgera sa prvog mjesta, koji su na poziciji jedan i dva dočekali petoricu najboljih iz prve serije.

Filip Aševeld je bio blizu, ali nije uspio da da razdvoji Žilu i Gajgera. Podbacio je i Ajzenbihler, kome je skok od 134 metara u tom trenutku bio dovoljan tek za četvrto mjesto. Kamil Stoh je doskočio na 132 metra, uz jak vetar u grudi, što mu je donelo drugo mesto. Za sunarodnikom Žilom je zaostajao 0,4 boda.

A onda je uslijedio spektakularan skok Kubackog. Rekordom skakaonice od 144 metra preuzeo je prvo mjesto. Došao je do 282,1 poena i ubedljivo preuzeo prvo mesto. Ostao je samo Granerud. Došao je do 136 metara i 274,9 poena, dovoljno za drugo mjesto.

Naredno takmičenje u prestižnoj seriji na programu je u Insbruku 3. januara.

Konačnih TOP 5:

1. Kubacki

2. Granerud

3. Žila

4. Stoh

5. Gajger

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije