Zimski sportovi

Odermat na tronu, Šifrinova jako blizu

Odermat na tronu, Šifrinova jako blizu
Foto: Tanjug/AP/Alessandro Trovati | Odermat na tronu, Šifrinova jako blizu

Švajcarski skijaš Marko Odermat osvojio je "Veliki kristalni globus", koji se dodeljuje najboljem takmičaru u Svjetskom kupu, a veliki korak ka ovom trofeju je napravila i Amerikanka Mikaela Šifrin.

U francuskom Kurševelu je danas vožen posljednji spust u sezoni, a Odermat je na cilj stigao drugi, iza Austrijanca Vinsenta Krihmajra.

Druga pozicija odvela je Odermata na tri trke prije kraja sezone na nedostižnih 1.459 bodova. Čak i da osvoji sve do kraja, Kilde, koji trenutno ima 1.100 bodova, ne može da ga prestigne (za pobjedu se dobija 100 bodova). Treći u generalnom poretku je Norvežanin Henrik Kristofersen sa 874 boda.

Treći je kroz cilj danas je prošao Švajcarac Beat Fojc, a četvrtom pozicijom Norvežanin Aleksander Omot Kilde osvojio je "Mali kristalni globus" u spustu.

Kilde je u poretku spusta osvojio 620 bodova i ima 13 više od Fojca, četvorostrukog uzastopnog osvajača "Malog globusa" u spustu. Danas se u Kurševelu vozi veleslalom, a ukupnu pobjedu u ovoj disciplini je ranije obezbijedio Odermat. 

Što se tiče skijašica, tu je još sve otvoreno, ali najbliža "Velikom kristalnom globusu" je Mikaela Šifrin. Amerikanka je u Kurševelu vrhunski odvezla svoju vožnju spusta nadmašivši do tog trenutka vodeće Austrijanku Kristinu Šejer i Švajcarkinju Džoanu Helen.

Ovom pobjedom Šifrinova je stekla možda i odlučujuću prednost u odnosu na Slovakinju Petru Vlhovu u generalnom plasmanu. Amerikanka sada tri trke prije kraja ima 156 bodova viška (1.345 naspram 1.189) i Slovakinji će biti veoma teško da je dostigne.

Razlog za slavlje u Francuskoj imala je i Sofija Gođa. Iskusna Italijanka je treći put u karijeri osvojila "Mali kristalni globus" u spustu. Juče je završila na 12. mjestu, ali i to je bilo dovoljno jer je njena jedina rivalka Švajcarkinja Korin Suter bila tek 19.

Italijanka ima 504 poena, Suterova 407, dok je na trećem mjestu u poretku spusta završila Čehinja Ester Ledecka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije