Zimski sportovi

Olimpijski šampion (45) na samrti

Olimpijski šampion (45) na samrti
Foto: Twitter / Printscreen | Olimpijski šampion (45) na samrti
Aleksandar Saradžić

Olimpijski šampion u umjetničkom klizanju Roman Kostomarov (45), doživio je moždani udar nakon što su mu prethodno amputirane obje ruke i noge i šanse da preživi su minimalne, prenosi agencija "Ria Novosti".

Jedan od najpoznatijih ruskih klizača je početkom godine primljen na odjeljenje intenzivne njege, gdje je stavljen na respirator zbog teške upale pluća nakon koronavirusa. Zbog gangrene je moralo da dođe do amputacije nogu, čime su se obistinile crne slutnje.

Tkivo u stopalima je prvo odumrlo zbog poremećaja cirkulacije, a zatim su mu amputirane i obje ruke, kako bi se spriječilo širenje bakterija i odumiranje drugih dijelova tijela.

Zdravstveno stanje 45-godišnjeg sportiste se pogoršalo posljednjih dana, te je doživio čak dva moždana udara.

Sportski ljekar Aleksandar Jablunovski objasnio je zašto je Kostomarov imao nove komplikacije na mozgu.

"Ako pretpostavimo da se radilo o virusnoj infekciji, koja je zahvatila pluća i stvorila probleme sa trombusom, onda nije zahvaćena samo mikrocirkulacija u udovima. Isti kapilari nalaze se u srcu i plućima, kao i u mozgu. Moždani udari su mnogo izvjesniji u slučaju nedostatka kiseonika. Tada je poremećena cirkulacija, nema dovoljno kiseonika i tkivo u svim organima odumire, može čak i da pukne. Kod srčanog udara dolazi do rupture blizu srca, a kod moždanog udara blizu vrha mozga. Ako je to slučaj, ljekarima nije prijatno”, rekao je Jablunovski.

Kostomarov, koji trenutno ima 45 godina, osvojio je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine zajedno sa Tatjanom Navkom. U paru sa njom je dva puta osvajao Svjetsko prvenstvo i tri puta Evropsko prvenstvo.

Osim sa Tatjanom Navkom nastupao je i u paru sa Anom Semenovič i Ekaterinom Davidovom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije