Zimski sportovi

Počela ceremonija otvaranja ZOI u Pekingu

Počela ceremonija otvaranja ZOI u Pekingu
Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Roberson | Počela ceremonija otvaranja ZOI u Pekingu

U Pekingu je u toku svečana ceremonija otvaranjas 24. Zimskih olimpijskih igara na kojima će se oko 2.900 sportista i sportiskinja na 109 takmičenja u sedam sportova i 15 disciplina boriti za svoj dio sportske istorije.

Olimpijska baklja će nakon trodnevnog putovanja po Kini stići na stadion "Ptičje gnijezdo" gdje će upaliti veliki olimpijski plamen kojim će i zvanično označiti početak ZOI.

Peking se upisao u istoriju kao prvi grad u istoriji olimpijskog pokreta koji je bio domaćin i ljetnjem i zimskom izdanju OI. Svet je 2008. ostao zadivljen spektaklom koji je Kina priredila, a te Igre ocijenjene su kao najuspješnije Igre do tada održane.

Isti reditelj koji je tada režirao ceremoniju otvaranja, angažovan je i ovog puta. Žang Jimou, reditelj ovog događaja već je nekoliko puta naglasio da će ova ceremonija biti potpuno drugačija od one koju smo vidjeli 2008. godine i zbog aktuelne situacije oko pandemije virusa Kovid-19, ali i zbog drugačijeg koncepta Igara u odnosu na one koje su održane prije 14 godina.

Ljubitelje zimskih sportova čeka 16 uzbudljivih dana a takmičenja su raspoređena na tri lokacije: Peking, Jancin i Džangđakou.

Šest sportista brani boje BiH a to su Mirza Nikolajev, Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić, Sanja Kusmuk i Strahinja Erić.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije