Zimski sportovi

Pojedini zimski olimpijski sportovi u BiH pred gašenjem

Pojedini zimski olimpijski sportovi u BiH pred gašenjem
Pojedini zimski olimpijski sportovi u BiH pred gašenjem

Bob savez BiH već duže od deset godina postoji samo fiktivno, dok ostalih pet sportova iz zimske olimpijske porodice, takođe, nije u idealnoj situaciji.

Na posljednju vožnju bh. bob tim krenuo je 2006. godine. Nekoliko sezona ranije sve je djelovalo obećavajuće. Nastupi na takmičenjima bili su gotovo redovni, zahvaljujući dobroj saradnji s kolegama iz Hrvatske i još nekih evropskih zemalja, koji su im posuđivali kvalitene bobove, postizani su i solidni rezultati. A onda je, kako kaže Edin Krupalija, bob trener i bivši čelnik Saveza, došla recesija i sve je stalo. Brze vožnje niz zaleđeno korito ostale su daleko u sjećanju. Danas ne postoji nijedan takmičar koji se bavi ovim sportom.

"Posljednju vožnju imali smo 2006. Tada smo osvojili i zlatnu medalju na Tirol kupu. Bili smo veoma respektabilna reprezentacija. Imali smo ambicije i tendenciju konstantnog napretka. Međutim, onda je došla besparica, sve manje novca iz nadležnih institucija, sve manje sponzora i jednostavno smo stali. Savez nije zvanično ugašen. Trenutno smo u fazi registracije u Ministarstvu pravde, ali takmičare namamo. Praktično postojimo samo fiktivno iako smo i dalje članovi Međunarodne bob organizacije", kazao je Krupalija.

On tvrdi da je prije desetak godina našao strateškog investitora, koji je bio spreman uz koncesiju na 99 godina da obnovi bob stazu na Trebeviću i sagradi sve ostale prateće sadržaje i hotele.

"Riječ je o ruskom biznismenu koji je živio u Beču. Sve smo dogovorili, ali je on u jednom trenutku gotovo preko noći zbog recesije izgubio 200 miliona evra. Sada bob u BiH tapka u mjestu. Bobove, iako stare, i dalje imamo. Renovirani su i mogli bi poslužiti, ali novca jednostavno nema", tvrdi Krupalija.

Proteklih godina na bob stazi je obavljeno čišćenje od smeća i raznog drugog otpada. Zakrpljene su rupe na betonskom koritu i stavljena je u funkciju za suve treninge. Sve to urađeno je zahvaljujući prije svega entuzijazmu predsjednika Sankaškog saveza Senada Omanovića, ali i njegove porodice, koja takođe aktivno učestvuje u održavanju ovog sporta u životu. U ovom sportu BiH trenutno nema nijednog seniora.

"Od takmičara trenutno imamo trojicu juniora. Oni su na treninzima van BiH, pripremaju se i nastupaju na svjetskim kupovima. Jednog seniora smo imali prošle sezone, bio je i kandidat i stipendista za Olimpijske igre, ali je odustao", kazala je Izeta Omanović iz Sankaškog saveza BiH i dodala:

"Mi smo se, rekla bih, porodično uključili da ovaj sport održimo aktivnim. Nikada dosad nismo imali sezonu bez ijednog takmičara."

Muazem Hadžiabdić, selektor, trener te ujedno takmičar, potvrdio je da ruže ne cvjetaju ni u Skeleton savezu BiH. Besparica je razlog zbog kojeg se zastava BiH već treću sezonu nije zavijorila ni na jednom međunarodnom takmičenju u ovom sportu.

"Imamo ukupno šet takmičara, četiri muškarca i dvije žene. Oni su zahvaljujući činjenici da se bave atletikom, dizanjem tegova i drugim sprtovima u stalnom trenažnom procesu, ali nažalost zbog besparice nisu u prilici otići na takmičenja u skeletonu. Ja ću nakon tri godine pauze 26. februara biti prvi predstavnik BiH na jednom međunarodnom takmičenju. Riječ je o Evropa pokalu za starije seniore u Austriji", istakao je Hadžiabdić.

On dodaje da nije pobornik parole "važno je učestvovati".

"Kao neki drugi savezi bismo mogli da sakupljamo nešto malo novca i idemo na neka takmičenja, tek toliko da se pojavimo. To ne želim. Rezultat je bitan. Sve ostalo je turističko putovanje i zato je bolje ne učestvovati ako nisu stečeni svi uslovi", dodaje Hadžiabdić.

 

 

Skijaši najmasovniji

Najmasovniji zimski sport u BiH je skijanje. Skijaški savez se može pohvaliti da ima i jednog zaposlenog u kancelariji, što je za bh. uslove rijetkost.

"Ako se to tako može reći, mi djelujemo nešto ozbiljnije, ali daleko je to od stvarnih potreba profesionalne organizacije. Imamo registrovanih 320 alpskih skijaša, ski-trkača, biatlonaca, snoubordera. Nedostaju nam takmičari u fristajlu i ski-skokovima. Naši predstavnici zastupljeni su u svim takmičenjima i možemo reći da Savez funkcioniše u optimalnom kapacitetu", kazala je Jelena Dojčinović, generalni sekretar Skijaškog saveza BiH.

 

Klizači na četiri kontinenta

Savez klizačkih sportova BiH nema uposlenika. Administracija, kažu, radi volonterski, uključujući i rukovodsvo na čelu s predsjednikom Zikrijom Đonkom i generalnim sekretarom Vladimirom Kezunovićom.

"Imamo oko 60 registrovanih takmičara, od kojih se pola stalno takmiči na međunarodnim smotrama u umjetničkom i brzom klizanju. Imamo deset vrhunskih reprezentativaca, koji nastupaju na svim evropskim i svjetskim prvenstvima, te svjetskim kupovima i to na četiri kontinenta. Od tih deset reprezentativaca, dvojica su kandidati za Zimske olimpijske igre, to su brzoklizači Edin Branković i Nihad Bašić. Samo ove sezone nastupićemo na osam svjetskih kupova, dva svjetska prvenstva, jednom evropskom i balkanskom prvenstvo. Svi su takmičari ispunili normu ISU", rekao je Đonko.

 

20 miliona evra pretpostavlja se da bi koštali obnova bob staze na Trebeviću i njeno stavljanje u funkciju u punom kapacitetu.

 

320 evra košta samo jedan trening za bob reprezentaciju, a na jednom takmičenju su potrebna najmanje četiri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije