Zimski sportovi

Skijaški klub Olimp izradio prvi ski-simulator u BiH

Skijaški klub Olimp izradio prvi ski-simulator u BiH
Foto: Anadolija | Skijaški klub Olimp izradio prvi ski-simulator u BiH

Put do savladavanja skijaških vještina, koji je za neke dug, naporan, mukotrpan i nerijetko dovodi do odustajanja, u Skijaškom klubu Olimp iz Banjaluke odlučili su olakšati izradom vlastitog ski-simulatora.

Polaznici su raznih godišta, a bez obzira na starosnu dob, svi koji probaju, već poslije najviše tri časa budu osposobljeni za stazu.

"Imali smo viziju da skijanje dodatno približimo ljudima u Banjaluci i okolini. Da što više ljudi, na što lakši način, uz skraćeno vrijeme učenja, obučimo za skijanje. Ovo je odličan način da svako može unaprijed probati da li mu se sviđa ili ne. Dosadašnje iskustvo pokazuje da im se uglavnom svidi i odziv je prevazišao očekivanja. Kada probaju simulator, požele da što prije stanu na snijeg. Imamo nekoliko skijaša koji su skijali na Jahorini samo nakon jednog ili dva časa na simulatoru. I mi smo bili iznenađeni", kazao je Mladen Čeko, trener SK Olimp.

S Obzirom na to da je kupovina simulatora veliki zalogaj, grupa ljubitelja skijanja iz grada na Vrbasu, uključujući inženjera, odlučila se da pokuša izraditi prvi takav u BiH.

"Kontaktirali smo s ljudima iz Novog Sada koji imaju dva simulatora. Od njih smo otkupili ideju i napravili svoju, nadamo se, unaprijeđenu verziju simulatora. Jedino smo podlogu koja simulira samo spuštanje uvezli iz Holandije, jer na našim prostorima nema tih proizvođača. Ona najbliže simulira spuštanje na mokrom snijegu u nekim uslovima kada je temperatura u plusu. Imali smo probleme jer industrija u BiH nije toliko razvijena, pa je teško bilo nabaviti određene dijelove. Valjke duže od dva metra može da tokari i pripremi na pravi način svega nekoliko firmi u BiH", ističe Čeko.

Na simulatoru je moguće uticati na nagib i brzinu staze. Na taj način instruktor kontroliše situaciju u kojoj se nalazi skijaš.

"Uvijek naglasimo da, bez obzira na to kako nauče na simulatoru, gdje su kontrolisani uslovi, nagib i brzina, na prirodnoj stazi moraju biti oprezniji. Sigurnost je na prvom mjestu. Kažu da skraćujemo put do olimpijskih staza, iako smo mi klub koji radi uglavnom rekreativnu verziju skijanja. Bilo bi neozbiljno reći da se mi bavimo profesionalno skijanjem u varijanti kada na snijegu godišnje provedemo tridesetak dana. Zato nismo htjeli ulaziti u segment takmičarskog sporta, ali sada imamo priliku i za vježbanje tehnike i možda nešto više od rekreacije", kaže Čeko.

Iako je Kozara najbliža Banjalučanima, uslovi za skijanje nisu idealni. Iz Olimpa, uglavnom nedjeljom, koriste priliku da organizuju odlazak na Kupres ili Vlašić.

"Banjaluka je poznata po sportu. Banjalučani vole sport i bave se raznim sportovima. Kada dođu na skijanje, to se osjeti po njihovoj motorici i spremnosti. Problem je malo udaljenost skijališta. Najbliža su na nekih dva ili dva i po sata vožnje, tako da nemamo mogućnosti da odemo svaki dan, ali sa simulatorom dobijamo dodatno vrijeme, odnosno preskačemo prve korake na snijegu", ispričao je Čeko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije