Zimski sportovi

Slovenija na nogama, oprašta se legenda skijaških skokova

Slovenija na nogama, oprašta se legenda skijaških skokova
Foto: fis-ski.com | Slovenija na nogama, oprašta se legenda skijaških skokova

Jedan od najboljih slovenačkih sportista svih vremena okončaće ovog vikenda svoju blistavu karijeru. Još jednom ćemo gledati Petera Prevca na legendarnoj Planici

Kroz istoriju skijaških skokova uvijek je bilo nekog Slovenca u vrhu. Godinama je porodica Prevc ta koja daje ono najbolje ovom sportu, a sada će onaj najstariji među njima da se penzioniše.

U nedjelju će biti končana blistava karijera, a uspio je da se kvalifikuje za posljednje individualno skakanje u sezoni. Na posljednjim kvalifikacijama za ski-skokove ove sezone pobijedio je drugi u generalnom plasmanu Rjoju Kobajaši sa skokom od 230 metara. Imao je 0,6 bodova više od Pjotra Žile sa 241 metrom, a treći je bio Danijel Huber. Prevc je na kraju završio kao deseti.

Slovenac je kraj svoje karijere najavio nešto ranije, ali niko se nije nadao da će i taj dan doći brzo. Mnogi Slovenci su se opraštali, možda su nečije priče bile interesantnije i dirljivije, ali Slovenija nije imala boljeg sportistu od njega. Posljednja dva nastupa popularni Pero će imati u subotu od 15.30 i nedjelju od 9.30 časova kada su na programu timski skokovi, prenosi B92.

Popularni Pero ima iza sebe impresivnu karijeru. Osvojio je četiri olimpijske medalje od toga jedno zlato, a stigao je do tri odličja na svjetskim šampionatima. Osvojio je turneju Četiri skakaonice 2016, a iste godine je bio pobjednik u ukupnom plasmanu Svjetskog kupa.

Trostruki je svjetski šampion u skijaškim letovima, a prvi je u istoriji koji je letio preko 250 metara. Četiri godine zaredom od 2013. do 2016.godine bio je izabran za najboljeg sportistu Slovenije i nosilac je najvišeg državnog odlikovanja.

Iako je posljednjih godina pokazivao svoju letačku klasu poslije sezone 2015/2016 nikada nije našao put do vrha skakačke piramide Svjetskog kupa.

"Da sam mogao nešto da promijenim na svom putu, bilo bi to ono što se desilo u decembru 2017. godine, kada sam bio još zahtjevniji prema sebi poslije izuzetno uspješne sezone 2015/2016. Onda bih jednostavno trebalo da se prepustim događajima i da više slušam sebe", rekao nedavno Prevc na pitanje da li žali za nečim i da li bi nešto uradio drugačije. (Agencije)

 

Blistava karijera

 

343 skoka

61 podijum

23 pobjede

1x Svjetski kup (2016)

1x Četiri skakaonice (2016)

3x svjetski šampion u letovima (2014, 2015, 2016)

1x olimpijski šampion (miks, Peking 2022)

2x olimpijsko srebro

1x olimpijska bronza

Lični rekord 250m (Vikersund, 2015)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije