Zimski sportovi

Slučaj "Kamila Valijeva": Zlato koje još čeka dobitnika

Slučaj "Kamila Valijeva": Zlato koje još čeka dobitnika
Foto: Tanjug//AP | Slučaj "Kamila Valijeva": Zlato koje još čeka dobitnika

Pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani počelo je saslušanje ruske klizačice Kamile Valijeve u slučaju dopinga, čak 19 mjeseci nakon što je otkriveno da je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. učestvovala uprkos nekoliko sedmica starom pozitivnom doping testu.

Valijeva je bila dio tima koji je za Olimpijski komitet Rusije osvojio zlato koje do danas nije dodijeljeno, jer slučaj "Valijeva" nije dobio epilog.

"S obzirom na ovako dugo odgađanje, sve djeluje kao poraz, jer svi sportisti, uključujući i Valijevu, i njene timske kolege, i ostale timove, i dalje čekaju dodjelu medalja, a na Olimpijskim igrama nije bilo ceremonije. Jednostavno, ono što je tada izgubljeno ne može se vratiti sportistima", naveo je Trevis Tajgart, izvršni direktor Antidoping agencije Sjedinjenih Američkih Država (USADA).

Valijeva je bila apsolutni hit na OI u Pekingu. Imala je samo 15 godina kada je izvela četvorostruki skok na Olimpijskim igrama na timskom takmičenju.

Dan kasnije u javnost je dospjela informacija da je u decembru 2021, samo nekoliko sedmica uoči Igara, na Državnom prvenstvu Rusije imala doping test pozitivan na trimetazidin.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je nakon cijele drame, koja je trajala nekoliko dana, dozvolio Valijevoj da nastupi i u pojedinačnoj konkurenciji, gdje se očekivalo da nakon spektakularnog nastupa nekoliko dana ranije možda dođe i do zlata. Ipak, ostala je bez medalje, a na nastupu je bila samo blijeda sjenka djevojčice koja je blistala na ledu.

Uz to, MOK je odlučio da ne dodijeli medalje za timski nastup dok se slučaj ne razriješi. Ostaje nejasno zašto se čekalo sa objavljivanjem informacije o dopingu tek po završetku OI dok je, recimo, ceremonija dodjele timskih medalja otkazana u posljednji čas.

"Bili smo obučeni u našu svečanu odjeću i u sobi smo čekali da dođu po nas i odvedu nas do autobusa koji bi nas prevezao do mjesta za dodjelu medalja. Umjesto toga, samo nam je rečeno da je ceremonija otkazana", kazao je Zakari Donahju, američki klizač, koji je bio dio tima SAD koji je u Pekingu osvojio drugo mjesto.

Disciplinska komisija Ruske antidoping agencije (RUSADA) ustanovila je da Valijeva nije odgovorna i kriva za ovaj prestup.

Za domaće takmičenje, nakon te odluke, nije kažnjena.

Saslušanje će pred CAS trajati tri dana, a odavno je najavljeno da detalji neće biti iznošeni u javnosti, jer je Valijeva u vrijeme kada se sve odigralo bila maloljetna. Svoje stavove će iznijeti RUSADA, Svjetska federacija klizanja (ISU) i Svjetska antidoping agencija (WADA).

RUSADA je navela da će iznijeti relevantne dokaze u odbranu Valijeve, WADA traži suspenziju na četiri godine i brisanje rezultata iz Pekinga, što bi značilo i da će Ruski olimpijski komitet ostati bez zlatne medalje. Suspenziju i kaznu za Valijevu zahtijevaće i ISU.(Sport Klub, agencije)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije