Zimski sportovi

Spuštena zavjesa na 24. ZOI: BiH još sanja medalju

Spuštena zavjesa na 24. ZOI: BiH još sanja medalju
Foto: OK BiH | Spuštena zavjesa na 24. ZOI: BiH još sanja medalju

Završene su Zimske olimpijske igre u Pekingu. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, medalja će, čini se, još dugo biti samo san, a šest bh. olimpijaca je ostvarilo rezultate u skladu s očekivanjima.

Ukupno je 29 zemalja osvajalo odličja u Pekingu, a očekivano među njima nije BiH, koja će još sačekati na olimpijsku medalju.

To bi moglo potrajati sve dok oni koji se najviše pitaju ne shvate da su sportisti najbolji ambasadori jedne države. Do sistemskog uređenje kada je u pitanju sport, bh. sportisti će uglavnom biti turisti na najvećoj sportskoj smotri.

Takođe, svaki odlazak nekog sportiste iz BiH će se smatrati uspjehom, tako da Elvedini Muzaferiji, Sanji Kusmuk, Esmi Alić, Mirzi Nikolajevu, Emiru Lokmiću i Strahinji Eriću nema ko šta da prigovori.

Oni su svoje norme ispunili najprije zahvaljujući svojoj upornosti i želji, kao i vlastitim sredstvima za potrebe treniranja i odlazaka na velika takmičenja.

Kada su u pitanju rezultati, Muzaferija je ostvarila najbolji. Osvojila je 25. mjesto u super džiju, dok nije završila trke u spustu i alpskoj kombinaciji. Emir Lokmić je bio 27. u slalomu, a veleslalomsku trku nije završio.

Zapažene nastupe imao je Strahinja Erić u skijaškom trčanju. U jakoj konkurenciji osvajio je 59. mjesto u sprintu, dok je na 30 km zauzeo 52. poziciju. Najslabiji plasman imao je na 15 km (87).

Esma Alić je u slalomu bila 45, dok je diskvalifikovana u veleslalomu. Debitovao je i mladi Mirza Nikolajev, koji je vratio bh. sankanje na ZOI nakon 24 godine. U konačnici je zauzeo 34. mjesto. Sanja Kusmuk je u skijaškom trčanju upisala nastup u sprint trci i zauzela je 90. mjesto. Juče je trebalo da upiše drugi nastup na 30 km, no zbog zdravstvenih razloga otkazala je učešće.

"Želim da zahavalim svima koji su dosad bili uz nas i onima koji su konstantno navijali za nas i naš tim. Naravno, uvijek kritike i savjete uvažavamo. Zajedno smo jači", poručila je Kusmukova po završetku Igara.

ZOI u Pekingu je obilježila i afera ruske klizačice Kamile Valijeve, koja bi u narednim mjesecima trebalo da dobije epilog, a dugo će se pričati i o možda najvećoj zvijezdi Amerikanki Mikaeli Šifrin, koja Kinu napušta praznih ruku. Kinezi su se urkos pandemiji i brojnim kritikama pokazali kao sjajni organizatori. Vidimo se na ZOI su 2026. u Milanu i Kortini d' Ampeco!

Erić nosilac zastave

Čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom zatvaranju XXIV Zimskih olimpijskih igra u Pekingu pripala je mladom reprezentativcu u skijaškom trčanju Strahinji Eriću, koji se predstavio u dobrom izdanju u Pekingu. Podsjetimo, na otvaranju Igara nosioci zastave bili su Mirza Nikolajev i Elvedina Muzaferija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije