Zimski sportovi

Srpski skijaš se "penzionisao" zbog diskriminacije u Austriji

Srpski skijaš se "penzionisao" zbog diskriminacije u Austriji
Foto: N.N. | Srpski skijaš se "penzionisao" zbog diskriminacije u Austriji

BEČ - Austrijski skijaš srpskog porijekla Slaven Dujaković objavio je danas, sa svega 24 godine, završetak karijere i tom prilikom optužio Skijaški savez Austrije (OeSV) za diskriminaciju.

Dujaković je, preko Fejsbuka, tvrdio da je bio suočen sa diskriminacijom, kao što je bilo nepravedno izbacivanje iz nacionalne selekcije.

"Nažalost nisam bio prihvaćen u austrijskom ski sportu. OeSV mi nikada nije dao osjećaj da sam mu potreban", navodi Dujaković. Inače ovaj sportista imao je ambiciozan plan - želio je da bude prvi Austrijanac migrantskog porijekla koji bi bio uspješni skijaš.

Kaže da od vrha OeSV nikada nije bio prihvaćen i da svojom objavom ne želi nikakvo sažaljenje, već samo da iznese istinu.

Dujaković je rođen u Austriji, a njegovi roditelji su se doselili iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju, i već kao dijete otkrio je ljubav prema skijanju i ubrzo počeo da slavi uspjehe.

 

Prvi konflikt sa OeSV dogodio se 2015. godine kada se radilo o nominaciji reprezentativaca Austrije za Svjetsko prvenstvo juniora.

Već tada je Dujaković kritikovao da i pored dobrih rezultata nije ušao u nacionalnu selekciju i da je tek preko kvalifikacija morao sebi obezbijediti mogućnost učešća.

Zbog toga, kao jedini skijaš iz Austrije, nije dobio ni zvaničnu odjeću i tada je smatrao da je njegovo porijeklo problem.

Kada je 2016. u Sankt Leonhartu, u spustu, postao vice-državni prvak nadao se da će OeSV da ga uzme u obzir za nacionalnu selekciju.

"Kada su moje kolege sa kojima sam trenirao ušli u "B" reprezentaciju, bio sam jedini koji je ostao u "C" selekciji, iako sam bio na istim trkama i prošao iste treninge", objasnio je on.

"2017. sam i pored dobrih rezultata ispao iz svih selekcija OeSV", kritikovao je dalje.

Kada je prošle godine započeo odlično sezonu, zbog polomljenog nosa nije bio u mogućnosti da učestvuje na brojnim trkama Evrokupa, ali je u "Super dž" bio 15. na rang listi Austrije.

I pored toga OeSV mu je saopštio da nema mjesta za njega u reprezentaciji i da ga neće uzimati u obzir ni u budućnosti, dodao je Dujaković.

Nakon takvog odgovora Dujaković je namjeravao da pređe u Skijaški savez Srbije, a OeSV je najavio da ga u tome neće sputavati.

"Međutim bilo je drugačije. Pošto je taj plan propao odlučio sam da okončam svoju karijeru", naglasio je on.

OeSV je odmah reagovao saopštenjem na ove tvrdnje, koje je odbacio.

"OeSV je uvek želeo da svim aktivnim sportistima pruži najbolje okolnosti i doprinese razvoju svakog pojedinca. Sa žaljenjem konstatujemo da je kod Dujakovića očigledno nastao utisak da nije poželjan u porodici OeSV", navodi se u saopštenju u kojem se dodaje da to nikada nije bio slučaj i da će se potruditi da sa njim razgovaraju.

OeSV dalje tvrdi da Dujaković nije ispunjavao sve norme za ulazak u reprezentaciju.

Što se tiče prelaska u Skijaški savez Srbije, OeSV tvrdi da nije želelo da ga sputava.

"S tim u vezi napominjemo da je OeSV 2. septembra 2019. saopštio Ministarstvu za sport da prihvata prelazak Dujakovića u srpski tim", dodaje se u saopštenju.

Dujaković je, u svojoj objavi, podvukao da treba ocjenjivati sportiste na osnovu rezultata, a ne porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije