Zimski sportovi

Suspendovan zbog rasizma, imitirao protivnika kako guli i jedne bananu

Suspendovan zbog rasizma, imitirao protivnika kako guli i jedne bananu
Foto: Pexels | Suspendovan zbog rasizma, imitirao protivnika kako guli i jedne bananu

Disciplinski odbor Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) suspendovao je ukrajinskog hokejaša Andrija Deniskina na godinu dana zbog rasističkog gesta prema tamnoputom protivničkom igraču.

Napadač ukrajinskog Kremenčuka se narugao beku Donbasa Džejlenu Smereku tako što ga je imitirao kako guli i jedne bananu.

Njegov rasistički ispad je šokirao svijet, a za ovaj potez Deniskin je kažnjen sa 13 utakmice zabrane igranja što je bila najveća kazna koju je mogao da izrekne Ukrajinski hokejaški savez. IIHF ga je sada dodatno kaznio.

Incident se dogodio u septembru prošle godine, a Deniskin je kažnjen tek sada. IIHF se pravdao kako se cijeli proces odužio jer je Etički odbor morao biti imenovani nakon izbora u septembru prošle godine.

“Rasističkim gestovima, komentarima ili postupcima nema mjesta u hokeju na ledu, ili bilo gdje” rekao je Luk Tardif, predsednik IHF i dodao:

“Postupci ukrajinskog hokejaša potpuno su neprihvatljivi i neće se tolerisati. Iako je on već odradio suspenziju od 13 utakmica, vijeće je utvrdilo kako je potrebno da se kazna poveća”.

Smerek je u međuvremenu napustio Ukrajinu i sada igra u Njemačkoj.

(Sportklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije